Cesnak patrí medzi najčastejšie používané koreniny. Bohužiaľ, nie všetky odrody sú schopné vydržať do jari. Vyskúšala som toto, takto si ho môžete vychutnávať celý rok!

Reklamy

Hlávky cesnaku často začnú vysychať oveľa skôr a v decembri až januári je cesnak už nepoužiteľný. Existuje však vynikajúci spôsob, ako uchovať toto korenie bez straty jeho arómy a chuťových vlastností na veľmi dlhé obdobie.

Takto spracovaný cesnak môžete použiť aj po roku a splní tú istú funkciu, ako keby ste pridali čerstvý!

Samotnú prípravu nemusíte robiť hneď po zbere. Cesnakové zásoby si môžete pripravovať aj počas chladnejších sychravých dní, kedy máme toho času trošku viac. Stačí len vedieť, ako na to!

Očistíme si cesnak a odstránime všetky šupky. Ide to oveľa jednoduchšie, ako ho pred čistením namočíte na pol hodinky do vody.

V tomto prípade je však potrebné ho pred ďalším spracovaním nechať úplne vyschnúť.

Pripravené strúčiky vložíme do mixéra, pridáme soľ v množstve 40g soli (to sú asi 2 polievkové lyžice) na 1kg cesnaku. Môžete použiť morskú aj kamennú soľ.

Obsah mlynčeka rozmixujeme do stavu pyré.

Pripravený plech prikryjeme papierom na pečenie a cesnakovú hmotu rovnomerne rozotrieme po povrchu v tenkej vrstve. Čím tenšia vrstva, tým rýchlejšie cesnak uschne.

V lete môžete cesnak sušiť priamo na čerstvom vzduchu. Bude to trvať 2-3 slnečné dni. Inokedy používame na sušenie rúru vyhriatu na 180°C.

Zaschnutá vrstva zmení farbu z bielej na krémovú. Keď sa ubezpečíte, že je cesnak úplne suchý, rozlámte ho na malé kúsky. A nechajte ešte 1 deň odležať.

Zostáva len poslať cesnakové čipsy opäť do mixéra a premeniť ich na prášok.

Hotový prášok nasypeme do pripravenej suchej nádoby, uzavrieme a odošleme na poličku s korením.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: shkola-zhyttia.com.ua