Ide o jednu z najobľúbenejších a najobľúbenejších polievok široko-ďaleko. Vývar je dobrý na všetko. Najmä na chorobu a na… nedeľu.

Reklamy

Každý domov ho pripravuje trochu inak, no sú isté pravidlá, ktoré by mal dodržiavať každý. Bez čoho nebude vývar taký dobrý, ako by mohol byť?

Najhoršie chyby pri varení vývaru. Môžu všetko pokaziť

Varenie vývaru nie je umenie a môže sa to naučiť každý. Ak vaša polievka nechutí ako doma od mamy alebo starej mamy, pravdepodobne robíte jednu z týchto chýb.

Spoznajte ich a v budúcnosti sa im vyhnite, pretože niektoré ovplyvňujú nielen chuť vývaru, ale môžu predstavovať aj vážne zdravotné riziko.

Príliš veľa tepla alebo vysoká teplota varenia

Vývar je jedným z jedál, ktoré potrebujú čas, aby získali najlepšiu chuť. Táto polievka sa jednoducho potrebuje dlho variť, ak má výborne chutiť.

Niektorí ľudia si myslia, že zapálením väčšieho horáka alebo vyššou teplotou prekabátia systém. Nič z toho ale neplatí. Áno, vývar sa uvarí rýchlejšie, ale jeho chuť zanechá veľa otáznikov.

Vývar by sa mala variť pomaly, na malom plameni. Vďaka tomu sa do vývaru dostane všetka esencia mäsa, zeleniny a korenia.

Vkladanie mäsa do vriacej vody

Ide o ďalší zdanlivo šikovný spôsob, ako urýchliť varenie vývaru. Funguje napr. v prípade zemiakov, ale nie tu. Mäso vložte do studenej vody a až potom zapnite varnú dosku.

Výber najchudšieho mäsa

V tejto polievke musia byť „mastné oči“. Dodávajú mu chuť a uľahčujú vstrebávanie živín. Vývar na veľmi chudom mäse nebude mať túto charakteristickú chuť.

Výber mäsa bez kostí

Hoci kosti očividne nejeme, ich prítomnosť pri varení je žiaduca. Zlepšujú chuťové aj zdravotné vlastnosti vývaru.

Umývanie mäsa pod kohútikom

Tento obľúbený zvyk je nielen úplne zbytočný, ale predstavuje aj vážnu hrozbu. Oplachovanie mäsa pod kohútikom roznáša nečistoty a baktérie po celej kuchyni. A stačilo by len uvariť mäso. Vysoká teplota si s nimi poradí sama.

Rozmrazovanie mäsa na kuchynskej linke

Väčšina kuchárov neodporúča varenie vývaru s mrazeným mäsom. Ale aj rozmrazovanie môže spôsobiť určité problémy. Ako to urobiť správne a bezpečne?

Určite by ste ho nemali nechávať pri izbovej teplote ani ho dávať do horúcej vody. Prečo? Aj keď je jeho stred ešte zamrznutý, na rozmrazenej časti, ktorá má vyššiu teplotu, sa môžu množiť baktérie.

A odtiaľto je jednoduchá cesta k vážnym problémom. Najlepší spôsob, ako rozmraziť mäso , je nechať ho cez noc v chladničke. Čím je tento proces pomalší, tým lepšie.

Použitie nekvalitných surovín

Zdalo by sa, že do polievky môžete hodiť čokoľvek. Ak si však vývar pripravíte zo zvädnutej zeleniny alebo najlacnejšieho mäsa, nečakajte, že bude chutiť vynikajúco.

Pridanie niektorých ingrediencií príliš skoro

V prípade vývaru záleží na poradí. Najprv vložíme mäso s kosťou do studenej vody a privedieme do varu. Až potom pridáme zeleninu a korenie. A tu je poznámka: nové korenie a bobkový list pridávame skôr, aby mali čas dať záparu vôňu.

Ak však ide o čerstvo pomleté ​​korenie, majoránku a ľubovník, dávame ich až ku koncu varenia, aby vplyvom teploty nestratili chuť a vôňu.

Najkomplikovanejšie je to so soľou. Sú tu tri tvrdenia. Jeden hovorí, že treba vývar hneď osoliť, aby polievka získala plnú chuť a vôňu. Druhý zasa odporúča soliť až nakoniec, aby mäso a zelenina pustili do vývaru viac chuti. Existuje aj tretie tvrdenie, podľa ktorého na momente solenia vývaru nezáleží.

To isté platí aj o vyberaní mastného. Niektorí to považujú za absolútne nevyhnutné, iní za úplne zbytočné. Je to vec vkusu a chuti. Vývar, v ktorom pláva „bordel“, môže byť aromatickejší, ale menej číry.

Udržiavanie vareného vývaru na sporáku

Jedlo by sa malo po príprave čo najskôr schladiť. Zabránite tak množeniu nebezpečných mikroorganizmov. Sú zodpovedné za tráviace problémy a môžu viesť k vážnym zdravotným problémom. Príliš dlhé uchovávanie potravín pri izbovej teplote môže viesť k otrave jedlom.

Vývar by sa mal ochladiť čo najskôr po varení. Aby ste horúci hrniec nedali do chladničky, môžete ho vyniesť na balkón, kým nedosiahne správnu teplotu a potom ho vložiť do chladničky.

Niekoľkokrát prihrievaná polievka

Ak vývar papáte niekoľko dní, je lepšie ho zakaždým neohrievať celý. To je nielen neekonomické a trvá dlhšie, ale zvyšuje sa aj riziko otravy. Nie je to len o prihrievaní, ale aj o opätovnom ochladzovaní. Oveľa lepšie je naliať správne množstvo polievky do menšieho hrnca a až potom zohriať.

A ako pripravujete vývar vy? Prajeme vám dobrú chuť!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: gotowanie.onet.pl