Ako docieliť, aby bola vaša ryža vždy krásne sypká a nadýchaná? Čítajte ďalej a pozrite si tajomstvo perfektného úspechu.

Každý má rad inú ryžu, inú konzistenciu a tak isto iný štýl jej prípravy. Na trhu nájdete niekoľko druhov a je preto dôležité rozlíšiť, ktorý druh ryže sa chystáte pripravovať

Najdôležitejšie informácie o hlavných druhoch ryže, pomeroch, dobe prípravy a ďalších vlastnostiach prípravy ryže. A ako bonus – recept na ryžu na sushi.

Začíname

Ak chcete uvariť dobrú ryžu, musíte ju pred varením opláchnuť pod studenou vodou. Zbavíte sa tak škrobu, ktorý je zodpovedný za lepivosť. Opláchnite ryžu pokojne aj viackrát, až kým nebude voda číra. Najideálnejšie je vykonať tento postup pomocou jemného sitka.

Niektoré jedlá, ako napríklad rizoto , potrebujú ryžu lepkavú. V takom prípade je nadmerné oplachovanie zbytočné.

Ak chcete ryžu uvariť rýchlejšie, môžete ju namočiť do vody pred varením na 30 – 60 minút. Potom sa čas varenia skráti takmer o polovicu. V tomto prípade je však lepšie znížiť množstvo vody, ktorá sa použije na varenie.

Pomer vody

Všeobecne sa vraví, že na uvarenie jedného dielu ryže potrebujeme dva diely vody. Je to však len približný pomer. Lepšie je odmerať si objem vody podľa typu ryže. 

Na varenie 200 g ryže potrebujete:

  • Pri dlhozrnnej – 450 ml vody
  • Pri guľatozrnnej – 350 ml vody
  • Pri hnedej natural – 500 ml vody
  • Pri divokej – 550 ml vody

Prečítajte si aj pokyny na obale. Výrobca presne vie, akým druhom spracovania ryže prešiel a navrhuje pre ňu optimálny objem vody.

Koľko ryže na jednu porciu? Najjednoduchšie si to zmeráte v sklenenej odmerke. Štandardná porcia na jednu osobu je 65 ml suchej ryže

Varenie

Ryža sa najlepšie varí v nádobe s hrubým dnom, kde je teplota rovnomerne rozložená.

A varíte ryžu v hrnci, najprv nalejte vodu, osoľte ju až potom pridajte ryžu. Premiešajte ju tak, aby sa zrnká nelepili na dno a počkajte kým voda začne vrieť. Potom znížte teplotu na minimum a prikryte pokrievkou.

Počas varenia nedvíhajte pokrievku, inak sa vám ryža bude variť dlhšie. Ak chcete, aby bola ryža krásne sypká, nemiešajte ju (okrem prvého premiešania). V opačnom prípade sa zrnká rozpadávajú a vytvárajú škrob.

Priemerná doba varenia v závislosti od typu je:

  • guľatozrnna: 15 minút
  • dlhozrnná: 18 minút
  • natural: 40 – 45 minút
  • divoká: 40 – 60 minút

Keď sa ryža uvarí, odstavte ju a nechajte ešte 10 – 15 minút odstáť. Ak je v nej ešte voda, vyprázdnite ju alebo prikryte suchou bavlnenou utierkou. Tá absorbuje nadmernú vlhkosť.

Na panvici sa ryža varí takmer rovnakým spôsobom s jednou výnimkou? Zrná treba najskôr opražiť na rastlinnom oleji. Za stáleho miešania ryžu pražíme asi 1 až dve minútky, aby sa zrná pokryli olejom. Následne zalejeme vriacou vodou a pokračujeme spôsobom opísaným vyššie. 

Ako dochutiť ryžu?

Ryža sama o sebe nie je práve najlákavejšou voľbou. Keď ju však pripravíte podľa vyššie uvedených pravidiel – bude presne taká ako má byť. A keď ju navyše jemne ozvlaštnite – bude to tá najchutnejšia príloha.

Napríklad:

  • cibuľka a/alebo cesnak na masle, oleji či masti ako podklad
  • koreniny pre sfarbenie a vôňu
  • vývar namiesto vody pre plnú a podmanivú chuť
  • trošku vínka pre výraznú arómu a osladenie

Je len na vás, ako privediete svoju ryžu k dokonalosti.

Bonus: ako uvariť ryžu na sushi

  • Na prípravu sushi sa používa špeciálna japonská ryža. Môžete ju nahradiť bežnou guľatozrnnou ryžou.
  • Pred varením by sa ryža mala umyť 5-7 krát.
  • Premytú ryžu zalejte studenou vodou v pomere 1: 1,5. Na panvicu môžete pridať kúsok morských rias podľa chuti, ale pred varom sa musia odstrániť.
  • Ryža sa varí pod pokrievkou na miernom ohni minimálne po dobu asi 15 minút. Potom musíte z panvice vybrať ryžu do veľkej misky a nechať ju stáť ďalších 15 minút.
  • Hotová ryža musí byť ochutená špeciálnym dresingom. 
  • Na jeho prípravu nalejte 2 polievkové lyžice ryžového octu do samostatnej misky, pridajte 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku soli a zmes zahrievajte na miernom ohni, až kým sa úplne nerozpustia všetky prísady.
  • Do misky s ryžou nalejte omáčku a jemne premiešajte drevenou vareškou. Nechajte vychladnúť a môžete začať pripravovať sushi.ň

Poznáte iné spôsoby varenia chutnej ryže? Zdieľajte vaše tajomstvá a recepty v komentároch!

Prajeme Vám dobrú chuť a veľa zábavy pri príprave. Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé recepty a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!