Jablková štrúdľa, alebo ak chcete jablkový závin, patrí k vianočnému času podobne ako vianočka či štóla. Každý má svoj obľúbený recept, ale možno by to chcelo vyskúšať niečo nové.

Reklamy

Môžete pripraviť štrúdľu z lístkového cesta s karamelizovanými jablkami, perníkom, orechmi a hrozienkami naloženými v rume. Alebo urobte tvarohové cesto a naplňte ho jablkami, orechmi a brusnicami. A keď domácu štrúdľu prelejete domácou vanilkovou omáčkou, chuť bude dokonalá.

Domáca štrúdľa s jablkami v karameli

Ingrediencie

  • 1 lístkové cesto
  • asi 3 jablká
  • 50 g cukru
  • 50 g hrozienok namočené v rume
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 50 g strúhaného perníka
  • škorica
  • rum
  • múka na dosku

Príprava

Z cukru urobíme svetlý zlatohnedý karamel: cukor nasypeme do hrnca so silným dnom a necháme to rozpustiť, opatrne ho miešame drevenou vareškou, aby sa nepripálil. Vložíme doň na kocky nakrájané jablká. Prisypeme škoricu a vyvaríme šťavu z jabĺk.

Potom karamelizované jablká zmiešame s nasekanými orechmi a hrozienkami namočenými v rume. Pridáme vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.

Listové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (jeden alebo dva). Vajcia rozmiešame a asi polovicou cesto potrieme. Potom ho posypeme perníkom, rozdelíme naň jablčnú zmes a pevne zavinieme. Nakoniec potrieme zvyšným vajíčkom a môžeme ešte posypať krupicovým cukrom, aby bol chrumkavejší.

Závin vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C a pečieme zhruba 25 minút.

Sviatočná jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou

Ingrediencie na cesto

  • 80 g hladkej múky
  • 45 g ovsených vločiek
  • 1 vanilkový struk
  • 125 g zmäknutého masla
  • 125 g tučného tvarohu
  • múka na dosku

Ingrediencie na náplň

  • 1-3 jablká nakrájané na malé kúsky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 balíček trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
  • 50 g sušených brusníc
  • 5 lyžíc mletých vlašských orechov
  • 50 g mandľových plátkov

Ingrediencie na vanilkovú omáčku

  • 125 ml mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • štipka soli
  • 1 vanilkový struk
  • 2 žĺtky
  • 40 g masla
  • asi 4 lyžičky rumu

Príprava

Na cesto zmiešame múku s vločkami, cukrom, soľou a dreňou z struku. Pridáme maslo a tvaroh a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na 2 hodiny do chladničky.

Na náplň v mise zmiešame jablko so škoricou, trstinovými cukrami a brusnicami.

Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát a posypeme mletými orechmi. Potom na cesto rovnomerne nanesieme náplň a posypeme mandľovými plátkami.

Na bokoch asi 2 cm prehneme a cesto opatrne zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.

Štrúdľu vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme doružova asi 30 minút. Štrúdľu necháme vychladnúť.

Na omáčku nalejeme 100 ml mlieka do kastrólika. Pridáme cukor, soľ a rozrezaný vanilkový struk a privedieme do varu. Vanilku vyberieme. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a nalejeme do kastrólika a povaríme do zhustnutia.

Zložíme a vmiešame maslo a rum. Necháme vychladnúť.

Sviatočnú jablkovú štrúdľu podávame s vanilkovou omáčkou.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!