Sviatočnú štrúdľu urobte s jablkami v karameli a domácou vanilkovou omáčkou
Zdieľať článok na socialných sieťach
Jablková štrúdľa, alebo ak chcete jablkový závin, patrí k vianočnému času podobne ako vianočka či štóla. Každý má svoj obľúbený recept, ale možno by to chcelo vyskúšať niečo nové.
Môžete pripraviť štrúdľu z lístkového cesta s karamelizovanými jablkami, perníkom, orechmi a hrozienkami naloženými v rume. Alebo urobte tvarohové cesto a naplňte ho jablkami, orechmi a brusnicami. A keď domácu štrúdľu prelejete domácou vanilkovou omáčkou, chuť bude dokonalá.
Domáca štrúdľa s jablkami v karameli
Ingrediencie
- 1 lístkové cesto
- asi 3 jablká
- 50 g cukru
- 50 g hrozienok namočené v rume
- 50 g vlašských orechov
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 50 g strúhaného perníka
- škorica
- rum
- múka na dosku
Príprava
Z cukru urobíme svetlý zlatohnedý karamel: cukor nasypeme do hrnca so silným dnom a necháme to rozpustiť, opatrne ho miešame drevenou vareškou, aby sa nepripálil. Vložíme doň na kocky nakrájané jablká. Prisypeme škoricu a vyvaríme šťavu z jabĺk.
Potom karamelizované jablká zmiešame s nasekanými orechmi a hrozienkami namočenými v rume. Pridáme vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
Listové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika (jeden alebo dva). Vajcia rozmiešame a asi polovicou cesto potrieme. Potom ho posypeme perníkom, rozdelíme naň jablčnú zmes a pevne zavinieme. Nakoniec potrieme zvyšným vajíčkom a môžeme ešte posypať krupicovým cukrom, aby bol chrumkavejší.
Závin vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C a pečieme zhruba 25 minút.
Sviatočná jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou
Ingrediencie na cesto
- 80 g hladkej múky
- 45 g ovsených vločiek
- 1 vanilkový struk
- 125 g zmäknutého masla
- 125 g tučného tvarohu
- múka na dosku
Ingrediencie na náplň
- 1-3 jablká nakrájané na malé kúsky
- 1 lyžička mletej škorice
- 30 g trstinového cukru
- 1 balíček trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
- 50 g sušených brusníc
- 5 lyžíc mletých vlašských orechov
- 50 g mandľových plátkov
Ingrediencie na vanilkovú omáčku
- 125 ml mlieka
- 4 lyžice cukru
- štipka soli
- 1 vanilkový struk
- 2 žĺtky
- 40 g masla
- asi 4 lyžičky rumu
Príprava
Na cesto zmiešame múku s vločkami, cukrom, soľou a dreňou z struku. Pridáme maslo a tvaroh a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme asi na 2 hodiny do chladničky.
Na náplň v mise zmiešame jablko so škoricou, trstinovými cukrami a brusnicami.
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát a posypeme mletými orechmi. Potom na cesto rovnomerne nanesieme náplň a posypeme mandľovými plátkami.
Na bokoch asi 2 cm prehneme a cesto opatrne zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Štrúdľu vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme doružova asi 30 minút. Štrúdľu necháme vychladnúť.
Na omáčku nalejeme 100 ml mlieka do kastrólika. Pridáme cukor, soľ a rozrezaný vanilkový struk a privedieme do varu. Vanilku vyberieme. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a nalejeme do kastrólika a povaríme do zhustnutia.
Zložíme a vmiešame maslo a rum. Necháme vychladnúť.
Sviatočnú jablkovú štrúdľu podávame s vanilkovou omáčkou.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!