Skúsený VINÁR mi poradil, ako spoznám kvalitný burčiak. Nenechajte sa OKLAMAŤ a kupujte si kvalitu
Zdieľať článok na socialných sieťach
Máte radi burčiak, ale nie ste žiadni znalci, a tak máte pri jeho nákupe obavu, aby vás predajca nenapálil? Takto rozoznáte kvalitu!
Ako má vyzerať, voňať a chutiť kvalitný nešídený burčiak, kde ho zaobstarať, ako sa o neho starať, kde ho skladovať a čo mu dopriať, než si na ňom pochutnáte?
Človek si má kúpiť len taký nápoj, na ktorom si pochutí. Okoštovanie pred nákupom preto nesmiete vynechať. Tým by náš návod vlastne mohol končiť, lenže nič nie je také jednoduché.
Pokiaľ nemáte vyškolené chuťové poháriky, lahodný sa vám môže zdať aj burčiak zriedený vodou.
Práve z tohto dôvodu je vhodné riadiť sa aj ďalšími zmyslami a minimalizovať tak riziko podvodu.
Čo vám o burčiaku napovie zrak
Prvotným ukazovateľom je vzhľad nápoja. Burčiak z bieleho hrozna by mal mať mliečne bielu až svetlo žltú farbu a v určitej miere byť skalený kvasinkami.
Už na pohľad musí byť hustý. Ak je hrdzavý až priehľadný, jedná sa o burčiak zmiešaný s vodou.
Tmavá farba má dvojité vysvetlenie. Prvým je, že nápoj, hoci je vám ponúkaný ako burčiak, nebol vyrobený z hrozna (tie bývajú najčastejšie nahradzované jablkami), druhým je, že jeho čas sa už nevratne minul (v tejto fáze obsahuje väčšie množstvo alkoholu aj mŕtvych kvasiniek).
Na stenách nádoby, v ktorom je stočený, aj na jej dne môže byť viditeľná jemná usadeninka (väčšinou sú to zvyšky kvasiniek a pozostatky hrozna).
Burčiak by nemal obsahovať žiadne nečistoty, veľké zhluky kvasiniek či pevné časti (napríklad kúsočky jabĺk, ktoré v ňom nemajú čo robiť).
Nápoj, respektíve kvasinky v ňom, musia stále pracovať (tvorí sa oxid uhličitý). V pohári, do ktorého vám predajca naleje vzorku, sú jasne vidieť uvoľňujúce sa bublinky a pena .
Čo vám o burčiaku napovie sluch a čuch
S aktivitou kvasiniek súvisí aj zvukový efekt: ak si priblížite pohárik s nápojom k uchu, musí sa ozývať príjemné šumenie.
Privoňte si k burčiaku celkom zblízka. Ak cítite hrozno a kvasný buket (neskôr sa v hotovom víne stratí), je to v poriadku.
Čo vám o burčiaku napovie chuť
Ako už bolo spomenuté na začiatku, nápoj vám musí chutiť. Sami najlepšie viete, v akej fáze burčiak uprednostňujete.
Do úst naberte menšie množstvo tekutiny a pováľajte ju v ústach rovnako ako víno.
Zjavná by mala byť kyselinka, tí skúsenejší ucítia aj odrodovú chuť.
Keď je burčiak na vrchole a takzvane varí, bude váš chuťový vnem harmonický, nebude prevažovať ani sladkosť, ani trpkosť .
Cítiť by ste mali aj to, že je burčiak teplý, vo vare má teplotu ľudského tela. Jedná sa o prirodzené teplo , ktoré sa uvoľňuje pri kvasení.
Vinári síce uchovávajú burčiak v chlade, ale pred predajom ho nechávajú nejakú chvíľu ohriať na slniečku. To potom chutí najlepšie.
Kde burčiak kupovať a kde radšej nie
Burčiak je najlepšie zaobstarať priamo u vinára alebo vo vinotéke, kam celoročne chodíte pre kvalitné vína. Predajcom pri cestách by ste sa mali radšej vyhnúť!
Burčiak stočený do plastových fliaš a vystavený celodennému pôsobeniu vyšších teplôt, ako možno často vidieť aj na stánkoch, samozrejme pracuje a jeho kvalita sa rýchlo mení.
Väčšinou ani nie je jasné, kto je výrobcom či z akej odrody burčiak je, hoci to zákon nariaďuje.
A pokiaľ predajca uvádza, o akú odrodu sa jedná, ale tá sa počas celej sezóny nezmení, potom sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o klamlivý údaj.
Pamätajte tiež na to, že riedenie, dofarbovanie či umelé dosladzovanie je u nás bohužiaľ stále bežnou praktikou.
Známe sú prípady, keď stánkoví predajcovia ponúkali burčiak, v ktorom prevažovala voda, a to až 74 percentami obsahu.
Starajte sa oň a nezabudnite: Burčiak stále pracuje!
Keď si burčiak kúpite, venujte mu náležitú starostlivosť.
Nádobu s ním uzavrite len ľahko , aby uzáver prepúšťal vzduch, prípadne je možné prevŕtať do viečka otvor.
Nepriedušné uzavretie by mohlo skončiť presne tak, ako ukazuje film Bobule, teda výbuchom.
Než budete nápoj piť, nechajte ho ohriať na slniečku . Pokiaľ plánujete jeho konzumáciu až ďalší deň, dajte ho do chladničky.
Čiastočne môžete ovplyvniť jeho chuť: pokiaľ je skôr sladký, doprajte mu ešte pár hodín alebo nejaký ten deň. Ak ho kúpite už „za zenitom“, nezostane vám nič iné ako si počkať do budúceho roka.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!