Šišky rozhodne nepatria medzi diétne jedlá. Majú veľa cukru a navyše sú nasiaknuté olejom z vyprážania. Sú však také lahodné a jedinečné, že málokomu z nás sa podarí raz za čas nezhrešiť.

Reklamy

Potom sa oplatí vyskúšať túto verziu tejto pochúťky, nie vyprážanú na oleji, ale pečenú v rúre. Budú oveľa zdravšie a na chuti im to rozhodne neuberie!

Recept na šišky pečené v rúre

Potrebujeme:

  • 0,5 kg pšeničnej polohrubej múky
  • 0,2 litra mlieka
  • 4 žĺtky
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 10 gramov masla
  • štipka soli
  • 40 g čerstvého droždia alebo 14 g sušeného droždia
  • krém (alebo džem) na náplň
  • práškový cukor na posypanie alebo polevu

Postup:

Vajcia vyberte vopred z chladničky, mlieko mierne zohrejte (malo by byť teplé), v hrnci rozpustite maslo.

Urobte kvások. Vo veľkej mise zmiešame 1 polievkovú lyžicu múky, 1 polievkovú lyžicu cukru a 3 polievkové lyžice teplého mlieka, dôkladne premiešame a pridáme rozdrobené čerstvé droždie alebo sušené droždie. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 15 minút.

Keď kvások začne pracovať, pridáme doň ostatné suroviny: múku, žĺtky, cukor, maslo, soľ a zalejeme mliekom.

Suroviny dôkladne premiešajte, môžete to urobiť ručne alebo použiť mixér (háky na kysnuté cesto).

Po premiešaní prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto, napríklad k radiátoru alebo do rúry nastavenej na nízku teplotu 40-50 stupňov. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na dosku posypanú múkou. Vytvarujte guľu a rozdeľte ju na 14 rovnakých častí a vytvarujte z nich mierne sploštené guličky.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (od seba odložíme, lebo ešte narastú), potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme 20 minút kysnúť.

Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov na horný a spodný ohrev.

Po vykysnutí vložíme donuty do rúry na strednú priečku a pečieme asi 20 minút. Dávajte však na čas pozor, pretože každá rúra pečie trochu inak.

Balíčky zhnednú a ešte viac narastú.

Pred vychladnutím plňte pomocou cukrárskeho vrecka alebo injekčnej striekačky náplň (krém alebo džem).

Šišky posypeme práškovým cukrom až po vychladnutí. Ak používate polevu, polejte ich ešte teplé. 4 lyžice cukru rozpustíme v 4 lyžiciach vody, citrónovej šťavy alebo pomarančovej šťavy, vyšľaháme do hladka a nalejeme na šišky.

Šišky sú dobré aj na druhý deň, ale je dobré ich prikryť alobalom alebo zavrieť do tortovej formy.

Vynikajúce! Dobrú chuť!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: MAMAGICIAN/YOUTUBE