Silné korene a úplná odolnosť voči plesniam. Zalejte paradajky týmto roztokom a výsledky vás milo prekvapia!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Dosiahnuť dobrú úrodu paradajok nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Od samého začiatku je potrebné poskytnúť im vhodné podmienky a podporu v každej fáze vývoja.
Preto záhradkári neustále premýšľajú, čím zalievať paradajky, aby rástli, aktívne plodili a aby boli odolné voči chorobám.
Ak sadenice len zasadíte do pôdy, nepolievate ani nehnojíte, nedočkáte sa uspokojivých úrod. Aj kvitnúce kríky sa môžu v okamihu zmeniť na zakrpatené rastliny, kvety opadnú, alebo bude rodenie veľmi slabé.
Ako zalievať paradajky, aby mali silu rásť a odolávať
Pred zalievaním paradajok na rast je potrebné rozhodnúť o výbere prostriedkov na hnojenie a stimuláciu vývoja rastlín. Väčšina záhradkárov postupne upúšťa od používania chemikálií vo vlastných záhonoch. Prechádzajú na prírodné hnojivá ako popol, slepačí trus alebo kvasnice.
Prečo droždie? Živiny vznikajúce pri kvasení kvasníc dokonale stimulujú rast a vývoj sadeníc. Rastliny sa stávajú silnejšími, odolnejšími a pri pokračujúcej zálievke prinútia ker pokryť dobrým ovocím.
Aký je prínos kvasníc pre paradajky?
Zalievanie sadeníc kvasnicovým roztokom prirodzene stimuluje rast rastlín, aktivuje vývoj koreňového systému a robí ich odolnejšími voči chorobám. Kvasinky sú živinou obsahujúcou vitamíny a minerály potrebné pre úplný vývoj a rodenie zeleniny.
Enzýmy prítomné v kvasinkovom roztoku aktivujú rozmnožovanie prospešných baktérií v pôde. Pravidelné zalievanie kvasnicami spôsobuje bujné kvitnutie paradajok a potom ich bohaté plodenie.
To však nie sú všetky výhody. Kvasnicový roztok inhibuje rast buriny v záhrade. Špecifická aróma kvasiniek odplaší slimáky a pokazí chuť do jedla niektorých škodcov.
Príprava kvasnicového roztoku na zalievanie paradajok
Do hrnca nalejeme liter vody a zohrejeme na 30 stupňov, pridáme 4 lyžice cukru. Potom rozpustite 50 g lisovaného droždia v čerstvej vode a odložte na teplé miesto, aby kvások mohol začať pracovať.
Namiesto čerstvého droždia môžete použiť balenie sušeného droždia (17g). Proces fermentácie by mal trvať najmenej 2 hodiny.
Potom ho treba rozriediť v 5 litroch usadenej vody zohriatej na teplotu okolia a nechať týždeň kvasiť. Potom rozrieďte 100 ml na 5 litrov vody.
Bez týždňového státia môžeme pripraviť roztok so slabšou koncentráciou. Potom rozpustite droždie ponechané 2 hodiny v 5 litroch vody.
Paradajky zalejte výsledným roztokom.
Tento nástroj možno použiť aj na zalievanie inej zeleniny a ovocných kríkov.
Paradajky zalejte týmto roztokom nie viac ako 3-krát za sezónu. Prvýkrát sa kvasnicový roztok najlepšie používa týždeň alebo dva po zasadení sadeníc do zeme.
Postačí pol litra tekutiny, ktorú treba naliať čo najbližšie ku korienkom. A na ďalšie dve kŕmenia pre veľký krík budú potrebné dva litre roztoku.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!