Nielen deti, ale ani mnohí dospelí nedajú na kečup dopustiť. Tak prečo si ho nevyrobiť z vlastnej úrody? Aspoň máte istotu, že je zo zrelých, zdravých paradajok.

Reklamy

Dietológovia, ktorí bijú na poplach kvôli vysokej konzumácii cukru, majú zaostrené aj na kečup. Jedna porcia kečupu, to je zhruba 17 gramov, totiž obsahuje 4 gramy cukru, čo je jedna kocka cukru. Lenže zabúdajú na to, že kečup je veľmi zdravý, vedci preukázali, že pravidelná konzumácia kečupu vedie k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi. Kečup tak môže pomôcť v prevencii srdcových infarktov a mŕtvic, navyše lykopén, farbivo, ktoré paradajkám dáva ich farbu, prispieva k prevencii rakoviny prostaty.

Takže keď si vyrobíte domáci kečup, získate vlastne kvalitnú pochutinu. Pri vlastnej výrobe si navyše môžete sami regulovať obsah cukru.

Ingrediencie:

  • 2 kg paradajok
  • 250 g jabĺk
  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 150 g cukru
  • 4 lyžice octu
  • 0,3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 5 klinčekov
  • 4 cesnaky
  • 1 lyžica korenia celého
  • 1 lyžička tymianu
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 ks feferónky
  • 1 lyžica nového korenia

Postup:

Paradajky, cibuľu a neolúpané vyčistené jablká nakrájame. Dáme variť a za občasného miešania rozdusíme. Všetko rozmixujeme, pridáme cukor, soľ, ocot a všetko korenie a dusíme 30 minút.

Zmes prepasírujeme cez sitko a dusíme do potrebného zhustnutia. Horúci kečup plníme do fliaš, uzavrieme a prevrátime hore dnom. Necháme takto kečup vychladnúť, potom dáme do chladu.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!