Pripravujete sa zbierať úrodu paradajok? Skôr ako začnete, nezabudnite na kvasnice – je to dôležité!

Publikované: 2 augusta 2024Prečítané: 510Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Vôňa paradajok a hromadenie cukrov v nich do značnej miery závisí od dopĺňania dusíka. Síran amónny je spolu s draslíkom jedným z najúčinnejších hnojív, ktoré nespôsobuje prerastanie plodov, prispieva k hromadeniu cukrov a aromatických látok v ovocí.

Ak niekto tento typ hnojiva nepoužíva alebo nie sú pre neho dostupné, tak je kváskový dresing jednou z alternatív, ako dať paradajkám tú správnu chuť.

Fermentačný proces produkuje organické kyseliny, ktoré sú veľmi prospešné pre rastliny, vrátane paradajok. Sú dokonale absorbované rastlinami, čo má pozitívny vplyv na ich životnú aktivitu.

Kvasinky podporujú vstrebávanie vápnika z nerozpustných látok. Vápnik je pre rastliny ťažko dostupný, a preto sú kvasinky veľmi prospešným medziprvkom.

Kvások obsahuje značné množstvo bielkovín (asi 12 g na 100 g droždia). Proteín je pomalý zdroj dusíka, ktorý nebude konkurovať skladovaniu draslíka . A je to práve tento úžasný faktor, ktorý podporuje hromadenie aróm a cukrov v paradajkách.

Ak používate síran amónny , napríklad , aby vaše paradajky ukladali viac cukrov, tu je recept pre vás:

100 g droždia + 1 polievková lyžica síranu amónneho na 10 litrov vody. Paradajky zalejte 1 litrom roztoku na rastlinu každých 12-14 dní.

Pôdna mikroflóra pomaly rozkladá proteíny nachádzajúce sa v kvasinkách na amónium a amónium pomaly prijíma dusík z kvasníc. A vaše paradajky budú naďalej rozvíjať chuť až do dňa zberu.

Okrem toho netreba zabúdať ani na to, že kvasinky, ktoré sú samy osebe miernym zdrojom fosforu , budú v pôde pomaly mineralizovať, čím sa zvýši dostupnosť v nich obsiahnutého fosforu, ktorý poslúži ako doplnkové hnojivo pre paradajky.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!