Púpavový med chutí deťom i dospelým. Je lacný a doma ho zvládne pripraviť každý. 

Reklamy

Potrebný počet kvetov natrháte raz dva, recept je nenáročný a aj samotná príprava medu z púpav je jednoduchá.

Milujú ho nielen deti. Je chutný, sladký, hodí sa do čaju aj na chlieb s maslom. Navyše pomáha v boji s kašľom a prechladnutím. Sirup z púpav , ktorý sa ľudovo prezýva púpavový med , si získava stále viac priaznivcov.

Vyrobiť ho zvládnete aj vy. A zapojiť do toho môžete aj svoje deti, ktoré bude zber aj príprava sirupu skutočne baviť. Odmenou im bude sladká pochúťka.

Dlho ale neváhajte, doba kvitnutia púpav je v plnom prúde a niekde už začínajú pomaly odkvitať. Vypravte sa preto na ich zber čo najskôr.

Ďalšiu šancu totiž budete mať zase až o rok. Kvety púpav zbierajte  najlepšie okolo poludnia, keď sú najviac rozvité, nájdite si nejakú peknú lúku ďalej od cesty a prašných ciest, aby boli čisté.

Recept na púpavový med med

Ingrediencie:

  • 2 l vody
  • 1,5 kg kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • šťava z 2 citrónov
  • 400 kvetov púpav

Postup:

1. Z kvetov púpavy odstráňte zvyšky stoniek a rozložte ich niekam na plech vyložený papierom na pečenie alebo na sušiace sito, aby z nich vyliezli všetci chrobáčiky.

Kvety môžete tiež opláchnuť pod studenou tečúcou vodou, ale pripravíte sa tak o drahocenný peľ, ktorého sú púpavy plné.

2. Hmyzu zbavené kvety potom nasypte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte do varu a varte asi pol hodiny.

3. Potom obsah hrnca preceďte a do získaného nálevu pridajte cukor, na kolieska nakrájaný citrón a šťavu z dvoch citrónov.

Namiesto pokrájaného citróna môžete použiť aj pomaranč alebo pokojne pridajte oboje. Ovocie by ale vždy malo byť chemicky neošetrené. Pokiaľ ho nemáte k dispozícii, aspoň citrusy dôkladne umyte. 

Klasický biely cukor zase môžete nahradiť napríklad hnedým trstinovým. Priaznivci zdravej stravy potom cukrom palmovým alebo kokosovým.

4. Znovu priveďte do varu a varte za občasného miešania ďalších 1,5 až 3 hodiny podľa toho, ako hustý výsledný sirup chcete mať. Čím dlhšie budete sirup variť, tým hustejšie bude. Hustotu vyskúšate tak, že necháte malú kvapku vychladnúť na tanieriku.

5. Ešte horúci púpavový med nalejte do pripravených starostlivo umytých pohárov, zaviečkujte a postavte obrátené hore dnom ako džem, aby sa viečka dobre chytili.

Púpavu však využijete aj inak

Púpavy majú bohatý obsah minerálov a vitamínov. Zelené časti púpavy sa preto hodia k akémukoľvek jedlu. Chutné sú napríklad s cesnakom, zázvorom alebo kaparmi. Horkosti sa báť nemusíte, stačí ponoriť listy do vriacej vody na 30 sekúnd a pri zbieraní sa vyhnúť veľmi zrelým listom.

Pesto z púpavových listov sa hodí k cestovinám alebo do sendvičov. Zmiešajte zelené časti púpavy s opečenými tekvicovými semienkami, s citrónovou šťavou a parmezánom. Všetko zmiešajte a rozdrvte.

Púpavu zbavte zelených častí a využite tentokrát kvet. Zmiešajte polentu so soľou, čiernym korením, tymianom a oreganom. Kvety najprv namočte vo vajci a potom vložte do zmesi s polentou. Takto obalené kvety smažte stonkou hore asi 3 minúty.

Púpavový ocot využijete do šalátov, polievok, omáčok alebo ako šťavu do vody. Kvety púpavy nechajte namočené v jablčnom octe po dobu 4 týždňov. Ocot vám vydrží až rok, ale iba na temnom mieste.

Na vegetariánske rizoto si púpavový kvet musíte otrhať. Na oleji opražte cibuľu a cesnak, pridajte biele suché víno a ryžu s vodou, ryža sa bude variť približne 30 minút. Po uvarení pridajte jogurt, parmezán a otrhané okvetné lístky z púpav.

Púpavové muffiny môžete podávať k jarným polievkám. Muffiny jednoducho upečiete z pšeničnej múky, ovsených vločiek, kokosového mlieka, prášku do pečiva, medu a púpavy. Múku a vločky namočte už deň vopred do kokosového mlieka. Po zmiešaní všetkých ingrediencií, rozdeľte cesto do formičiek a pečte 20 minút.

Púpavový sorbet je vyrobený z kvetov púpavy, cukru, medu a citrónovej šťavy. Je vhodný ako letné osvieženie. V malom hrnci zohrejte vodu, cukor a med. Akonáhle prichádza zmes do varu, rozmiešajte v nej púpavové plátky. Aspoň 1 hodinu nechajte stáť, potom primiešajte citrón a zmes zmrazte.

Púpavové želé je sladké a hodí sa na toasty alebo do najrôznejších sladkých pokrmov. Je možné ho uchovávať až 2 týždne a to v uzavretej nádobe. Kvety púpavy dajte do vody a tú priveďte do varu. 

Nechajte 3 minúty dusiť a potom 10 minút stáť. Vodu preceďte a kvety vyhoďte. Znovu priveďte do varu spolu s cukrom a pektínom a to za stáleho miešania. Po rozpustení cukru a pektínu pridajte citrónovú šťavu a 1 minútu varte.

Sladká a lahodná torta vyrobená z púpavového sirupu, škorice, ananásu, vlašských orechov a kokosu. Dohromady zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ. V druhej mise zmiešajte cukor, púpavový sirup, olej a vajcia.

Vyšľahajte do jemného krému. Pridajte ananás, vlašské orechy, kokos a prípadne aj okvetné lístky púpavy. Obe zmesi dobre premiešajte a pečte 40 minút na 350°.

Zmiešajte olivový olej, med, vajcia, múku, ovsené vločky, púpavové kvety a citrónovú šťavu. Zo vzniknutého cesta utvorte na plechu malé kolieska a pečte približne 15 minút.

Ľadový čaj je taký dobrý, že ho budú milovať aj vaše deti. Je osviežujúca a má blahodárne účinky na pokožku. Púpavové kvety zalejte horúcou vodou a pridajte listy malinovníka. Všetko nechajte 5-8 minút variť. Preceďte a vodu nalejte do pohára, kam ešte pridajte šťavu z limetky a studenú vodu. Všetko premiešajte a nechajte vychladnúť. Vypite do 36 hodín po vychladnutí.

Dokonca aj z púpavy sa dá urobiť víno a to sladké víno. Budete potrebovať dostatok kvetov, ktoré vložíte do vriacej vody. Vodu necháte pár dní prikrytý a občas premiešate. Po pár dňoch pridajte citrón a priveďte do varu. 

Primiešajte cukor, po jeho rozpustení ešte pridajte drvené hrozienka. Zmes nalejte do pohára a prikryte ho, až zmes vychladne, pridajte kvasnice a nechajte ležať 4 dni. Po 4 dňoch za pomoci sita a lievika všetko prelejte do fľaše. Tekutinu nechajte niekoľko mesiacov kvasiť.

Krém z púpavy a kokosu pomôže suchým perám, lakťom a chodidlám a dokonca je vhodný aj na bolesť svalov. Kokosový olej nechajte roztiecť a pridajte k nemu usušené púpavové kvety.

Spoločne nechajte aspoň 2 hodiny zahrievať a to tak, že pohár spolu s olejom a púpavami vložte do hrnca s vodou, ktorý postavíte na platňu. Olej oddeľte od púpav a všetko nechajte vychladnúť. Precedený olej dajte do chladničky. Po vychladení stuhnutý olej vyšľahajte mixérom.

Púpavy znižujú bolesti kĺbov a svalov. Olej na bolesti vyrobíte tak, že naplníte pohár púpavovými kvetmi a tie potom zalejete olivovým olejom. Nechajte 2 týždne stáť na teplom mieste, potom sa olej precedí do uzatvárateľného pohára a uchováva sa v chladničke.

Olej určený na bolesť môžete ľahko premeniť na balzam, ktorý je ľahšie prenosný. Nad ohňom zmiešajte vyrobený púpavový olej so včelím voskom. Nalejte do nádobky a nechajte vychladnúť.

Púpavy sú známe tým, že vedia odstraňovať bradavice a to vďaka bielej lepkavej tekutine, ktorá z púpavy vyteká. Raz až dvakrát denne natrite túto tekutinu priamo na bradavice, tie by mali čoskoro zmiznúť.

Púpavami ľahko oživíte váš stôl. Môžete ich dať len tak do vázy a tí kreatívnejší nadšenci si môžu vyrobiť dekoráciu. Vezmite kúsok dreva a klinčeky z ktorých utvorte akúsi škatuľu. Klinčeky zatlčte spodnou stranou a púpavy na ne zhora nasuňte.

Púpavové farbivo je vhodné na zafarbenie najrôznejších látok. Využívajú ho aj tí, ktorí si tkajú vlastnú vlnu. Hlavy púpav jednoducho povarte bez chemických látok.

Tekuté organické hnojivo zaistí vašej záhrade živiny. Celé púpavy, vrátane koreňov, vložte do uzatvárateľnej nádoby. Na 1 kg púpavy pridajte 16 šálok vody. Uzavretú nádobu nechajte 3 až 4 týždne ležať a každý týždeň zmes premiešajte. Keď je hnojivo hotové, postriekajte či zalejte s ním kvetinové záhony alebo záhradky so zeleninou.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!