Pripravte si jednoduché chutné jednohubky na silvestrovský stôl. Tieto máte pripravené raz-dva.
Zdieľať článok na socialných sieťach
Posledný deň v roku je potrebné osláviť! Zídete sa s partiou priateľov, dáte si nejaký ten pohárik, bavíte sa, možno máte nejaký program a stôl sa prehýba pod nánosom tanierov s rôznymi pochutinami.
Na silvestrovský stôl patria určite aj jednohubky. Bez tých sa nezaobíde snáď žiadna oslava, večierok alebo párty. Máte svojich pár receptov, ktoré neustále pripravujete? Chce to zmenu!
Vyskúšajte nové pomazánky
Nátierky na jednohubky môžete pripraviť prakticky z čohokoľvek. Nátierkové maslo, losos, syr, zeler, kaleráb a ďalšie a ďalšie. Jednou z najobľúbenejších nátierok je cesnaková nátierka. Miluje ju veľa ľudí, a ak je správne pikantná, potom ju na párty či večierku ocenia všetci.
Hor sa do sveta nátierok! Existuje ich veľa, stačí si len vybrať. V tomto článku nájdete pár tipov a receptov na nátierky, ktoré môžete využiť na jednohubky. Mrkvová nátierka, sýrečkovo – cesnaková nátierka, tvarohová s lososom, tuniaková alebo snáď vajíčková nátierka? Na silvestrovský stôl sa hodia všetky!
Špeciálnou kapitolou môžu byť tiež zdravé silvestrovské jednohubky. Ak aj počas Vianoc a Silvestra chcete dbať o štíhlu líniu, potom môžete vyskúšať zdravšie varianty jednohubiek. Ktorú variantu si zvolíte vy?
Mrkvová pomazánka
Budeme potrebovať:
- mrkvu
- majonézu
- soľ
- čierne mleté korenie
Ako na to?
Mrkvu očistite a na jemnej strane strúhadla nastrúhajte. Pridajte majonézu, soľ, korenie a zamiešajte. Nátierku si urobte deň vopred a nechajte odležať v chladničke. Krásne sa rozložia chute. Pozor tiež na množstvo majonézy, mrkva púšťa vodu. Môžete ju natrieť na jednohubky alebo dať na tanierik s nakrájaným pečivom. Každý si tak môže nabrať toľko, koľko chce. Ak vám majonéza príliš nechutí, môžete pridať trošku tatárskej omáčky pre inú chuť.
Cesnaková pomazánka
Budeme potrebovať:
- tvrdý syr Eidam 30%
- tatárska omáčka
- cesnak
- čierne mleté korenie
- soľ
Postup:
Na jemnej strane strúhadla nastrúhajte syr. Dajte do misky a pridajte tatársku omáčku. Všetko starostlivo zmiešajte, osoľte a okoreňte. Následne pridajte podľa vlastnej chuti cesnak. Odporúčame použiť domáci cesnak. Je aromatickejší a tiež silnejší, preto vám bude stačiť zhruba jeden či dva strúčiky. Ak chcete nátierku pikantnejšiu, potom pridajte cesnak. Namažte na pečivo a doplňte olivou alebo kúskom vlašského orecha.
Silvestrovské jednohubky z lososom
Budeme potrebovať:
- 250g tvarohu
- 100-125g údeného lososa
- 1/2 limentky
- 1 zväzok kôpru
- 1 kus väčšej jarnej cibuľky
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup:
Do misky dajte tvaroh, lososa, vytlačte šťavu z limetky (ak nemáte, môžete nahradiť citrónom), zväzok kôpru nasekajte nadrobno, jarnú cibuľku očistite a nakrájajte nadrobno. Všetko zmiešajte a podľa chuti osoľte a okoreňte. Podávajte na jednohubkách, môžete dozdobiť petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibuľkou.
Tuniaková pomazánka
Budeme potrebovať:
- 250g tvarohu
- 180 – 200g tuniaka v konzerve (v olivovom oleji)
- 2ks natvrdo uvareného vajíčka
- 1/2 citronu
- 2ks jarnej cibuľky
- soľ
- čierne mleté korenie
Postup:
Do misky dajte tvaroh, ktorý zmiešate s tuniakom, z ktorého zlejte olej. Vajcia natvrdo nakrájajte a tiež pridajte. Citrón môžete zbaviť kôstok a nasekať ho aj s kôrou alebo pridajte šťavu z polovice citróna. Jarné cibuľky umyte a nadrobno nasekajte. Všetko poriadne premiešajte, podľa potreby osoľte a okoreňte. Ozdobiť môžete petržlenom.
Pomazánka z Olomouckých sýrečkov
Budeme potrebovať:
- 80g masla
- 200g žervé
- 200g olomouckých sýrečkov
- 1ks cibule
- pažitka
- rasca
- soľ
- mletá sladká paprika
Postup:
Do misky dajte maslo, mierne vyšľahajte. Následne pridajte žervé, opäť vyšľahajte. Pridajte tvarôžky, ktoré predtým roztlačte a opäť vyšľahajte. Primiešajte rascu, cibuľu a pažítku, ktoré nakrájate nadrobno.
Najlepšie je nechať nátierku odležať do druhého dňa. Pomazánku si môžete natrieť na jednohubky alebo tiež na chleba. Ozdobte mletou sladkou paprikou a podávajte. Ak chcete pikantnú verziu nátierky, potom pridajte strúčik cesnaku alebo mletú sladkú papriku nahraďte mletou pálivou paprikou. Ak máte radi naozaj ostré, môžete posypať chilli.
Vajíčková pomazánka:
Budeme potrebovať:
- 3ks vajíčka na tvrdo
- 150g masla
- 1ks šalátovej uhorky
- 1ks cibule
- 100g anglickej slaniny
- 1pl majonézy
- soľ
Postup:
Vajcia nasekajte nadrobno a zmiešajte s maslom. Šalátovú uhorku ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Cibuľu nasekajte nadrobno a slaninu na kocky. Všetko zmiešajte, pridajte majonézu, soľ a všetko poriadne premiešame. Jednohubky ozdobte napríklad prúžkom kapie.
Zdravé jednohubky
Budeme potrebovať:
- plátky šalátovej uhorky
- plátky redkvičky
- lučinu
Postup:
Uhorku olúpte a nakrájajte na kolieska, ktoré majú asi pol centimetra. Môžete nechať kolieska, poprípade vykrajovať rôzne tvary (srdiečka, kvetinky a podobne). Na uhorku dajte trošku Lučiny, pridajte koliesko reďkovky a na koniec dajte opäť trošku Lučiny. Dozdobiť môžete napríklad farebnou paprikou. Ak chcete zeleninu osoliť, potom to urobte tesne pred podávaním.
Raw cuketové jednohubky
Budeme potrebovať:
cuketu
kešu oriešky
ľan
olivový olej
cesnak
červená paprika
avokádo
bylinky
orechy
Postup:
Cuketu umyte a nakrájajte na 7 až 10 milimetrov hrubé plátky. Odporúčame krájať tesne pred párty, inak uschnú. Následne si pripravte kešu nátierku.
Olúpte avokádo a spolu s namočenými kešu orechmi rozmixujte. Pokiaľ máte radi viac avokáda, pridajte ho vo väčšej miere. Zmes osoľte, dajte lyžicu ľanu a štipku bazalky. Ľan udržuje nátierku pohromade. Do zmesi môžete pridať tiež rôzne korenie, kurkumu, kajenské korenie a podobne. Na nakrájanú cuketu dajte trošku nátierky, ozdobte bylinkami a podávajte.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež
Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!