Pripravte JAHODOVISKO na zimný odpočinok. Rastliny sám vám za toto odvďačia BOHATOU a SLADKOU úrodou

Publikované: 18 septembra 2024Prečítané: 163Značky: , , , , , , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Ak si chcete v nadchádzajúcej sezóne vychutnať veľké a chutné jahody, stojí zato venovať rastlinám osobitnú pozornosť práve na jeseň. Je to jednoduché.

Verte, že budúcoročná úroda zavisí práve od správneho uloženia jahôd na zimný odpočinok.

Zavlažovanie

Po zbere posledných plodov je potrebné znížiť množstvo zálievky. Pri dlhopretrvávajúcom suchu však zavlažovanie potrebné je.

Začiatkom októbra zavlažujeme s frekvenciou 1 krát za sedem dní. Postup sa vykonáva, kým nieje pôda nasýtená vlhkosťou až po samotné korene.

Ak je jeseň daždivá. znížime množstvo zálievky alebo prestaneme s polievaním úplne v závislosti od množstva zrážok.

Hnojenie

Jednou z najdôležitejších jesenných činností je hnojenie rastlín. Je to nevyhnutné, pretože plodenie si vyžaduje dostatočné množstvo živín a výrazne ochudobňuje pôdu.

Mnoho záhradníkov používa hotové komplexné prípravky zakúpene v špecializovaných predajňach. Obsahujú dostatočné množstvo užitočných prvkov.

Existujú však aj ekologickejšie produkty, pripravené z rastlinnej miazgy, úplne ekologické.

Nasýtia pôdu živinami, sú rýchlejšie absorbované rastlinou. To umožňuje pripraviť jahody na chladné obdobie.

Veľmi účinné hnojivo je možné získať použitím rastlinného organického hnojiva s ďalšími zložkami.

Potrebujeme:

kravský hnoj - 1 liter

voda - 10 litrov

organické hnojivo - 1 šálka

drevený popol - 1 šálka

Všetky zložky sa dôkladne premiešajú a nechajú sa jeden deň vylúhovať. Následne rozriedime 1 liter zmesi s jedným litrom vody a zalievame jahody v riadkoch.

Prerezávanie

V prípade potreby jahody prerežeme. Prerezávanie začína na jeseň s nástupom prvých mrazov. Neodstraňujeme príliš veľa výhonkov, pretože to môže negatívne ovplyvniť plodenie v nadchádzajúcej sezóne.

Odrežeme bežce, pretože odoberajú rastlinám veľa energie, čím bránia rastlinám pripraviť sa na obdobie vegetačného pokoja. Odstraňujeme aj výhonky s príznakmi choroby alebo hniloby listov.

Prerezávanie sa musí vykonať ostrím náradím, ktorý sme si vopred vydezinfikovali  v roztoku manganistanu draselného. Počasie, počas ktorého sa rez vykonáva by malo byť zamračené, ale bez dažďa.

Ak na odrezaných častiach rastliny nie sú známky choroby alebo poškodenia hmyzom, možno ich umiestniť do kompostéra.

Tienenie

Posledným krokom, ktorý vykonávame na jeseň je zakrývanie jahôd. Robíme to po nástupe mrazov.

Nízka mínusová teplota do -5°C podporuje prirodzené otužovanie rastliny, zvyšuje jej odolnosť voči rôznym chorobám a výkyvom počasia.

Jahody môžu byť prikryté mulčom, pričom okolo nich vytvoríme 15 cm hrubú vrstvu.

Na mulčovanie môžete použiť šišky. Dobre udržujú teplo na záhone, zabraňujú cirkulácii vzduchu a chránia rastliny pred vymrznutím a vyschnutím.

Na jar sa zmiešaním s pôdou zlepší jej priepustnosť vody a vzduchu, čím sa pôda uvoľní. Nie sú však vhodné do pôd s vysokou kyslosťou.

Slama udržuje teplo, vlhkosť a postupne hnije a obohacuje tým pôdu o užitočné prvky. Stáva sa však návnadou pre hlodavce, ktoré v chladných dňoch hľadajú úkryt v teple.

Kompostom spoľahlivo pokryjete rastliny, obohatíte pôdu a ochránite koreňový systém.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!