Najlepšie recepty na zaváranie a uskladnenie paradajok, na ktorých si určite pochutíte počas celého roka!

Publikované: 27 júla 2023Prečítané: 1808

Zdieľať článok na socialných sieťach

Chuť čerstvo odtrhnutej šťavnatej paradajku je nenahraditeľná, no existuje mnoho chutných receptov na zaváranie paradajok, vďaka čomu si odložíme úrodu aj na neskoršie časy.

Vybrali sme pre Vás naše najobľúbenejšie recepty na zaváranie a uskladnenie paradajok, na ktorých si určite pochutíte počas celého roka.

Zavárané paradajky s vanilkou

Suroviny:

500g cherry paradajky

250ml jablčný ocot

250ml voda

200g kryštálový cukor

1ks škorica celá

1ks vanilková tobolka

Postup:

Vodu zmiešame s octom a privedieme k varu. Paradajky umyjeme, pridáme do horúceho nálevu a povaríme 5 minút.

Potom paradajky vyberieme, prudko ich schladíme studenou vodou a olúpeme.

Do nálevu pridáme cukor, škoricu a z vanilkovej tobolky vyškriabeme dužinu a spolu aj s tobolkou pridáme do nálevu. Znovu privedieme k varu a varíme pokým sa nerozpustí cukor.

Do zaváracích pohárov si poukladáme olúpané paradajky, zalejeme ich horúcim nálevom a uzatvoríme. Poháre poukladáme hore dnom a necháme vychladnúť.

Skladujeme na tvarom chladnom mieste.

Dobrú chuť!

Sterilizované sušené paradajky s cesnakom a bazalkou

Táto pochúťka sa výborne hodí do šalátov, cestovín, na chrumkavý chlebík alebo len tak k dobrému vínku!

Suroviny

3kg paradajky

olivový olej

čerstvá + sušená bazalka

sušené oregano

cesnak

soľ

kryštálový cukor

Postup:

Paradajky umyjeme, nakrájame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole.

Osolíme, posypeme sušenou bazalkou a oreganom, pokvapkáme olejom a pridáme cukor.

Sušíme v rúre pri teplote 150 stupňov, rúru nesmieme úplne zatvoriť(použijeme drevenú varechu do dvierok).

Sušíme približne 4 hodiny.

Do zaváracích pohárov vrstvíme takto pripravené paradajky, pridáme cesnak a čerstvú bazalku a dolejeme(nie úplne po okraj) olivovým olejom. Ak treba, dochutíme soľou.

Na hlboký pekáč si naukladáme zaváracie poháre, do pekáča nalejeme trochu vody a dáme do rúry sterilizovať na 200 stupňov.

Sterilizujeme dovtedy, kým začne olej vo vnútri bublinkovať. Rúru vypneme a necháme paradajky v nej až do úplného vychladnutia.

Dobru chuť!

Sušené paradajky v olivovom oleji

Túto pochúťku oceníte takmer ku všetkému. Hodia sa na čerstvý chlebík, do šalátov, na pizzu, k mäsku, zelenine…

Suroviny:

1kg menšie paradajky

600ml olivový olej

6 strúčikov cesnaku

2PL soľ

2PL sušený tymián

2PL sušená bazalka

1PL celé čierne korenie

Postup:

Paradajky umyjeme, nakrájame, osolíme a necháme 10 minút postáť. Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme pri teplote 90 stupňov približne 10 hodín. Dvierka na rúre nesmú byť úplne zatvorené.

Takto pripravené paradajky okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a osolíme.

Do zaváracích pohárov navrstvíme sušené paradajky, pridáme na plátky pokrájaný cesnak, oregano, bazalku a 1-2 zrnká čierneho korenia.

Olivový olej zohrejeme na 50 stupňov a zalejeme ním naplnené poháre, uzatvoríme a necháme odležať aspoň týždeň v chlade.

Takto pripravené paradajky vydržia približne 3 mesiace.

Dobrú chuť!

Domáci paradajkový kečup

Pripravte si namiesto kupovaného kečupu tento voňavý, lahodný domáci kečup, ktorý chutí fantasticky!

Suroviny:

2kg paradajky

250g cibuľa

250g jablká

150ml ocot

150g kryštálový cukor

1PL soľ

1čl pálivá paprika

1čl sladká paprika

1čl mleté čierne korenie

3ks klinčeky

1 celá škorica

Postup:

Všetky suroviny si umyjeme, očistíme, paradajky zbavíme lôžok, jablká jadrovníkov.

Paradajky nakrájame na štvrtiny, jablká na kocky a cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky.

Všetky pripravené suroviny dáme do hrnca, pridáme všetky ostatné ingrediencie a varíme na miernom ohni, pootvorené, približne 1,5 hodiny.

Kečup je hotový, keď zmes zhustne. Uvarenú zmes prepasírujeme cez sitko, znovu povaríme a nalejeme do zaváracích pohárov. Uzatvoríme viečkami, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Nakladané paradajky s kapustou a mrkvou

Stačí otvoriť pohár a máte vynikajúcu prílohu k hlavnému jedlu. Výborná zeleninová pochúťka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému.

Suroviny:

8kg paradajky

3ks paprika kapia

1ks kapusta

2ks mrkva

1hlávka cesnak

Nálev na 1 pohár s objemom 3l:

1 hrnček kryštálový cukor

1/2 hrnček ocot

1PL soľ

3ks klinček

3ks nové korenie, 3ks celé korenie

kôpor alebo petržlenová vňať

Postup:

Kapustu s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme nakrájanú kapiu a všetko premiešame.

Do zaváracích pohárov(3l) navrstvíme kôpor/vňať, pridáme paradajky a na vrch dáme zmiešanú kapustovú zmes. Takto opakujeme, kým máme poháre naplnené.

Do každého pohára pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a zalejeme vodou.

Poháre uzavrieme viečkom a sterilizujeme od bodu varu 15 minút.

Dobrú chuť!

Lenivé zavárané paradajky

Jednoduché, nenáročné zavárané paradajky, ktoré využijete ako základ na pizzu, k cestovinám, k mäsu a pod.

Suroviny:

3kg paradajky

soľ

Postup:

Paradajky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.

Do zaváracích pohárov navrstvíme paradajky, pridáme čl soli, dolejeme vodou a uzavrieme.

Sterilizujeme 15 minút.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!

Toto vás bude zaujímať