
Najlepšie recepty na zaváranie a uskladnenie paradajok, na ktorých si určite pochutíte počas celého roka!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Chuť čerstvo odtrhnutej šťavnatej paradajku je nenahraditeľná, no existuje mnoho chutných receptov na zaváranie paradajok, vďaka čomu si odložíme úrodu aj na neskoršie časy.
Vybrali sme pre Vás naše najobľúbenejšie recepty na zaváranie a uskladnenie paradajok, na ktorých si určite pochutíte počas celého roka.
Zavárané paradajky s vanilkou
Suroviny:
500g cherry paradajky
250ml jablčný ocot
250ml voda
200g kryštálový cukor
1ks škorica celá
1ks vanilková tobolka
Postup:
Vodu zmiešame s octom a privedieme k varu. Paradajky umyjeme, pridáme do horúceho nálevu a povaríme 5 minút.
Potom paradajky vyberieme, prudko ich schladíme studenou vodou a olúpeme.
Do nálevu pridáme cukor, škoricu a z vanilkovej tobolky vyškriabeme dužinu a spolu aj s tobolkou pridáme do nálevu. Znovu privedieme k varu a varíme pokým sa nerozpustí cukor.
Do zaváracích pohárov si poukladáme olúpané paradajky, zalejeme ich horúcim nálevom a uzatvoríme. Poháre poukladáme hore dnom a necháme vychladnúť.
Skladujeme na tvarom chladnom mieste.
Dobrú chuť!
Sterilizované sušené paradajky s cesnakom a bazalkou
Táto pochúťka sa výborne hodí do šalátov, cestovín, na chrumkavý chlebík alebo len tak k dobrému vínku!
Suroviny
3kg paradajky
olivový olej
čerstvá + sušená bazalka
sušené oregano
cesnak
soľ
kryštálový cukor
Postup:
Paradajky umyjeme, nakrájame a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole.
Osolíme, posypeme sušenou bazalkou a oreganom, pokvapkáme olejom a pridáme cukor.
Sušíme v rúre pri teplote 150 stupňov, rúru nesmieme úplne zatvoriť(použijeme drevenú varechu do dvierok).
Sušíme približne 4 hodiny.
Do zaváracích pohárov vrstvíme takto pripravené paradajky, pridáme cesnak a čerstvú bazalku a dolejeme(nie úplne po okraj) olivovým olejom. Ak treba, dochutíme soľou.
Na hlboký pekáč si naukladáme zaváracie poháre, do pekáča nalejeme trochu vody a dáme do rúry sterilizovať na 200 stupňov.
Sterilizujeme dovtedy, kým začne olej vo vnútri bublinkovať. Rúru vypneme a necháme paradajky v nej až do úplného vychladnutia.
Dobru chuť!
Sušené paradajky v olivovom oleji
Túto pochúťku oceníte takmer ku všetkému. Hodia sa na čerstvý chlebík, do šalátov, na pizzu, k mäsku, zelenine…
Suroviny:
1kg menšie paradajky
600ml olivový olej
6 strúčikov cesnaku
2PL soľ
2PL sušený tymián
2PL sušená bazalka
1PL celé čierne korenie
Postup:
Paradajky umyjeme, nakrájame, osolíme a necháme 10 minút postáť. Potom ich poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme pri teplote 90 stupňov približne 10 hodín. Dvierka na rúre nesmú byť úplne zatvorené.
Takto pripravené paradajky okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a osolíme.
Do zaváracích pohárov navrstvíme sušené paradajky, pridáme na plátky pokrájaný cesnak, oregano, bazalku a 1-2 zrnká čierneho korenia.
Olivový olej zohrejeme na 50 stupňov a zalejeme ním naplnené poháre, uzatvoríme a necháme odležať aspoň týždeň v chlade.
Takto pripravené paradajky vydržia približne 3 mesiace.
Dobrú chuť!
Domáci paradajkový kečup
Pripravte si namiesto kupovaného kečupu tento voňavý, lahodný domáci kečup, ktorý chutí fantasticky!
Suroviny:
2kg paradajky
250g cibuľa
250g jablká
150ml ocot
150g kryštálový cukor
1PL soľ
1čl pálivá paprika
1čl sladká paprika
1čl mleté čierne korenie
3ks klinčeky
1 celá škorica
Postup:
Všetky suroviny si umyjeme, očistíme, paradajky zbavíme lôžok, jablká jadrovníkov.
Paradajky nakrájame na štvrtiny, jablká na kocky a cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky.
Všetky pripravené suroviny dáme do hrnca, pridáme všetky ostatné ingrediencie a varíme na miernom ohni, pootvorené, približne 1,5 hodiny.
Kečup je hotový, keď zmes zhustne. Uvarenú zmes prepasírujeme cez sitko, znovu povaríme a nalejeme do zaváracích pohárov. Uzatvoríme viečkami, obrátime hore dnom a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Nakladané paradajky s kapustou a mrkvou
Stačí otvoriť pohár a máte vynikajúcu prílohu k hlavnému jedlu. Výborná zeleninová pochúťka, ktorá sa hodí takmer ku všetkému.
Suroviny:
8kg paradajky
3ks paprika kapia
1ks kapusta
2ks mrkva
1hlávka cesnak
Nálev na 1 pohár s objemom 3l:
1 hrnček kryštálový cukor
1/2 hrnček ocot
1PL soľ
3ks klinček
3ks nové korenie, 3ks celé korenie
kôpor alebo petržlenová vňať
Postup:
Kapustu s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme nakrájanú kapiu a všetko premiešame.
Do zaváracích pohárov(3l) navrstvíme kôpor/vňať, pridáme paradajky a na vrch dáme zmiešanú kapustovú zmes. Takto opakujeme, kým máme poháre naplnené.
Do každého pohára pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a zalejeme vodou.
Poháre uzavrieme viečkom a sterilizujeme od bodu varu 15 minút.
Dobrú chuť!
Lenivé zavárané paradajky
Jednoduché, nenáročné zavárané paradajky, ktoré využijete ako základ na pizzu, k cestovinám, k mäsu a pod.
Suroviny:
3kg paradajky
soľ
Postup:
Paradajky umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky.
Do zaváracích pohárov navrstvíme paradajky, pridáme čl soli, dolejeme vodou a uzavrieme.
Sterilizujeme 15 minút.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdieľať článok na socialných sieťach
Prečítajte si tiež

Novinky na váš e-mail
Žiadny geniálny nápad vám už neujde!