Začala sa vykurovacia sezóna a s ňou aj niekoľko súvisiacich problémov. Popri zápasení s ťažkosťami pri nákupe kvalitného paliva a jeho ceny je tu aj ďalšia vec, na ktorú netreba zabudnúť!

Reklamy

S vykurovaním je spojená aj potreba revízie účinnosti vykurovacieho systému vrátane komína. Každý vlastník budovy je zodpovedný za správnu funkčnosť komína a to nemožno ignorovať.

Jednou z vecí, ktoré je dobre skontrolovať je čistota komína. Je mimoriadne dôležite pravidelne odstraňovať usadeniny sadzí, ktoré môžu spôsobiť požiar, ale aj únik dymu do interiéru.

To môže predstavovať riziko otravy oxidom uhoľnatým.

Predpisy vyžadujú, aby bol komín v prípade spaľovania dreva či uhlia kontrolovaný a vyčistený aspoň raz za štvrťrok.

Pravidelné čistenie si môžete spraviť aj sami, ale aspoň raz počas vykurovacej sezóny sa oplatí túto úlohu zveriť odborníkom.

Čistenie komína pomocou šupiek

Počas vykurovacej sezóny sa komín zohrieva každý deň a na stenách sa usadzujú sadze, ktoré postupne zhoršujú ťah v piecke a neskôr môžu úplne komín upchať.

Keď hrúbka sadzí na stenách komína dosiahne 3mm alebo viac, je to dobrý signál na čistenie.

Ak to neurobíte, spotreba palivového dreva na vykurovanie domu sa začne zvyšovať. Sadze sú vynikajúcim izolantom, čo nepriaznivo pôsobí na zahrievanie komína a tým spotrebujete viac paliva.

Aby sa tak nestalo, je potrebné vykonať jeho čistenie. Môžete použiť aj túto metódu spodného čistenia.

Na prvý pohľad vyzerá táto metóda zvláštne, vzhľadom na úroveň rozvoja moderných technológií. Napriek tomu je jej účinnosť dokázaná a vedecky vysvetlená.

Podstatou tejto metódy, ktorá sa považuje za ľudovú, je nazbierať čo najviac šupiek zo zemiakov (aspoň pol vedra) a spáliť ich.

Je lepšie ich pridávať do už podpáleného palivového dreva, pretože zemiaky nie sú veľmi dobré palivo. Do ohniska stačí naraz pridať 2-3 hrste zemiakových šupiek.

Škrob, ktorý sa uvoľňuje pri spaľovaní, zmäkčuje sadze a usadeniny na stenách komína. Keď zmäknú, v dôsledku ťahu sa vymrštia. Časť z nej zmizne v dyme, časť spadne. Na urýchlenie procesu môžete jemne zaklopať na komínovú rúru.

Sušené zemiakové šupky stačí údiť 3-4 dni za sebou. Tento postup je vhodné opakovať každý mesiac.

Keď je potrebné komín vyčistiť mechanicky, pôjde to oveľa jednoduchšie ako pred vypálením šupiek.

Ak sa však komín dlhší čas nečistil, treba použiť mechanickú alebo chemickú metódu čistenia.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!