Mnoho záhradkárov sa pýta, ako urobiť jahody čo najsladšie? Obsah cukru v bobuliach ovplyvňujú tieto faktory: odroda jahôd, množstvo slnka (čím ho je viac, tým sú jahody sladšie) a samozrejme obsah živín v pôde.

Toto sú 3 hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú sladkosť jahôd. Ak je všetko jasné s odrodou a slnkom, veľmi často vznikajú nezodpovedané otázky o 3. bode.

Aké konkrétne látky by sa mali jahodám podávať, aby sa zvýšila sladkosť bobúľ? Poviem vám o 2 nutričných prvkoch, vďaka ktorým sú bobule skutočne sladšie, je to vedecky dokázané.

Prvým prvkom je draslík počas kvitnutia a plodenia, veľa draslíka je potrebné na aktívnu produkciu cukrov.

Ideálnym riešením je dať svojim jahodám síran draselný. Toto hnojivo obsahuje rýchlo stráviteľný draslík a je cenené pre to, že neobsahuje chlór, čo znamená, že ho možno efektívne využiť na pestovanie plodín citlivých na tento prvok a jahody sú tu na poprednom mieste.

Hnojivo má priamy vplyv na rast, vývoj, kvitnutie a plodenie jahôd, zvyšuje odolnosť voči poveternostným vplyvom, chorobám a škodcom, zvyšuje cukor v plodoch a zvyšuje mrazuvzdornosť.

Na 10 litrov vody budete potrebovať 1 polievkovú lyžicu síranu draselného.

Druhou zložkou je kyselina boritá. Kyselina boritá, okrem všetkých ostatných pozitívnych vlastností jahôd, tiež zlepšuje chuť bobúľ, vďaka čomu sú sladšie a šťavnatejšie.

Zrieďte 2 gramy kyseliny boritej v samostatnej malej nádobe horúcou vodou a pridajte do 10 litrov síranu draselného, ​​premiešajte a nalejte do kanvy s rozprašovačom.

Je dôležité, aby bobule absorbovali túto výživu z listu aj zo zeme. 2 takéto hnojenia s intervalom 7-10 dní počas obdobia kvitnutia a plodenia urobia vašu úrodu jahôd veľkou a sladkou.

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!