Polievka je jedlo, ktoré by malo obsahovať aspoň 50% vody. Zaujímavé je, že polievky sú relatívne novým jedlom, ktoré si získalo obľubu len pred 400 rokmi.

V súčasnosti je na svete asi 150 hlavných druhov polievok, ktoré sa delia na viac ako tisíc poddruhov. Je polievka dôležitá a hodnotná? Musíte ju jesť každý deň?

Staré mamy určite vedia, že ich vnúčatá neprežijú deň bez polievky. Medzitým sa názory odborníkov rozchádzajú, niektorí veria, že výhody polievok sú trochu prehnané, iní, že ich nemožno podceňovať.

Polievky sú sýte, ale ľahké, rýchlo sa vstrebávajú do tela. Mali by byť predovšetkým v strave ľudí, ktorí majú zlú chuť do jedla, ako aj tých, ktorí sú chorí alebo sa zotavujú z choroby. Napríklad kurací vývar obsahuje látky, ktoré zmierňujú príznaky nachladnutia.

[the_ad id=“1915″]

Obyčajne obsahujú menej kalórií ako vyprážané a dokonca aj dusené jedlá a nie sú za nimi horšie, pokiaľ ide o poskytovanie nutričnej hodnoty. Preto by ich ľudia, ktorí chcú schudnúť, mali zaradiť do svojho jedálnička.

Ak ste fanúšikom polievok a chcete variť niečo nové – tento článok je pre vás. Pripravili sme pre vás zaujímavý výber polievok pre správne a zdravé stravovanie.

POLIEVKA S MÄSOVÝMI GULIČKAMI

Ingrediencie:

  • 2 litre vody
  • 200 g mletého mäsa
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zemiakov
  • 100 g ryže
  • 40 g jarnej cibuľky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • bobkový list
  • zeleň podľa chuti

[the_ad id=“1915″]

Príprava:

Varte vodu, pridajte do nej strúhanú mrkvu a zemiaky. Uvarte ryžu.

Z mletého mäsa a ryže formujeme fašírky.

Keď sú zemiaky polomäkké, pridáme fašírky, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti.

Niekoľko minút pred varením pridajte nakrájanú zeleninu a jarnú cibuľku. Dobrú chuť!

[the_ad id=“1915″]

SYROVÁ POLIEVKA

Ingrediencie:

  • 1,5 litra vody
  • 1,5 taveného syra
  • 1 malá mrkva
  • 1 malá cibuľa
  • 4 stredné zemiaky

[the_ad id=“1915″]

Príprava:

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zalejeme vodou a uvaríme.

Mrkvu nastrúhame, cibuľku nakrájame nadrobno, opražíme na oleji.

Pridáme mrkvu, cibuľu a syr nakrájaný na menšie kúsky.

Polievku občas premiešame, kým sa syr úplne nerozpustí vo vriacej vode. Podľa chuti dosolíme. Varte 30 minút. Dobrú chuť!

[the_ad id=“1915″]

SYROVÁ POLIEVKA S KURACOM

Ingrediencie:

  • 400 g kuracieho filé
  • 2 zemiaky
  • 1 veľká mrkva
  • 180 g taveného syra
  • 2 litre vývaru alebo vody
  • zelená vňať
  • bobkový list, nové korenie, hrášok
  • soľ, korenie podľa chuti

[the_ad id=“1915″]

Príprava:

Kuracie filé nakrájame na stredné kocky.

Ošúpané zemiaky nakrájame na kocky, mrkvu na polkolieska.

Kuracie mäso opečieme na panvici s trochou olivového oleja.

V hrnci prevaríme vodu, pridáme bobkový list a nové korenie, vyprážané mäso.

Znížte teplotu a varte 7-10 minút.

Pridajte vňať a varte ďalších 10-15 minút.

Do polievky dáme tavený syr, dobre premiešame, aby sa syr úplne roztopil.

Pridajte soľ, korenie a jemne nakrájanú zeleninu. Premiešame a polievku odstavíme z ohňa. Dobrú chuť!

[the_ad id=“1915″]

ZELENINOVÁ POLIEVKA

Ingrediencie:

  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa
  • 1/3 hlávky bielej kapusty
  • 1 čerstvá uhorka
  • 3-4 paradajky
  • 0,5 papriky
  • soľ pre chuť

[the_ad id=“1915″]

Príprava:

Všetku zeleninu vopred ošúpeme a nakrájame.

Nakrájanú zeleninu navrstvíme do hrnca: 1. vrstva – mrkva, 2. vrstva – cibuľa, 3. vrstva – kapusta, 4. vrstva – uhorka, 5. vrstva – paradajky, 6. vrstva – paprika.

Hrniec prikryjeme pokrievkou a zeleninu varíme na miernom ohni 25-30 minút vo vlastnej šťave. V prípade potreby môžete pridať trochu vody. Pravidelne premiešavame.

Potom nalejte obsah vriacou vodou, soľou, priveďte do varu a vypnite oheň.

Polievka je hotová. Podávame s kôprom, petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou. Môžete pridať strúhaný cesnak a korenie. Dobrú chuť!

[the_ad id=“1915″]

BIELA SO ZELENINOU

Ingrediencie:

  • 1 liter mlieka
  • 400 ml vody
  • 400 g zemiakov
  • 400 g karfiolu
  • 100 g mrkvy
  • 300 g zeleného hrášku
  • 20 g masla
  • soľ pre chuť

[the_ad id=“1915″]

Príprava:

Mrkvu nakrájame na malé kocky, opražíme na oleji, kým jemne nezhnedne.

Karfiol rozdelíme na ružičky.

Ošúpané zemiaky nakrájame na malé kocky.

Varte mlieko, odstráňte penu.

Pridáme vodu a prevaríme, osolíme, pridáme zemiaky a kapustu. Keď opäť vrie, pridáme udusenú mrkvu.

[the_ad id=“1915″]

Varte na miernom ohni, kým karfiol a zemiaky nezmäknú, potom zalejte horúcim mliekom a priveďte do varu.

Nakoniec pridáme zelený hrášok, povaríme 15 minút.

Na vrch taniera dáme kúsok masla. Dobrú chuť!

Receptov na polievky je nespočetne veľa, takže zakaždým môžete vyskúšať novú verziu.

Pozrite si tiež:

[the_ad id=“7498″]

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: smakdnia.pl