Listy viniča môžeme kľudne nazvať zázrakom prírody. Aké majú benefity pre naše zdravie?

Publikované: 10 septembra 2024Prečítané: 126Značky: , , , , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Vinič milujeme pre jeho lahodné, sladké strapce, no nie každý vie, že je dôležitou súčasťou stravy Grékov, Talianov, Francúzov a Albáncov. Tieto národy dobre vedia, koľko benefitov z nich plynie a dajú sa využiť aj po zbere posledných plodov.

Listy viniča sú zázrakom prírody

Sú plné vitamínov (A, C, vitamín B) a cenných minerálov, najmä draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a mnohých antioxidantov.

Vďaka špeciálnej kombinácii živín, vitamínov a antioxidantov majú protirakovinové vlastnosti.

Stimulujú krvný obeh, znižujú krvný tlak a zabezpečujú elasticitu ciev.

Posilňujú imunitu a chránia pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.

Obsahujú cenný resveratol, ktorý má vlastnosti proti starnutiu a nachádza sa v plodoch a listoch.

Očisťujú organizmus od nepotrebných produktov látkovej premeny – majú silný močopudný účinok a mierne laxatívny účinok. Pomáhajú čistiť obličky, črevá a močový mechúr.

Pomáhajú hojiť žily a sú balzamom na boľavé nohy:

Listy viniča liečia kŕčové žily - obklady z listov viniča sú výborné a pomáhajú pri probléme s unavenými a boľavými nohami.

Listy viniča sa už dlho používajú ako prírodný liek na zápchu a trávenie.

Hroznové listy tiež podporujú zdravie obličiek, močového mechúra a močových ciest.

Ako ich použiť?

Sú perfektnou ingredienciou do jedál – v lete chutia podobne ako špenát a dokážu ho nahradiť.

Staršie listy sa používajú podobne ako naša kapusta – dá sa nimi obaliť mäso, ryža alebo si z nich môžete pripraviť obdobu na spôsob kapustových závitkov.

Chutia v guláši , ako príloha do šalátov alebo na chlebíčky .

A dokonca ich môžete použiť aj na kyslé uhorky . Hroznové listy dodávajú uhorkám a paradajkám nezvyčajnú korenistú a kyslú chuť.

Liečivé použitie

Veľmi chutný a zdravý je čaj zo sušených listov , no veľmi obľúbené sú aj obklady .

Pripravuje sa rovnako ako kapustové obklady, treba ich dôkladne umyť.

Zľahka sa lámu, aby sa polámali žily a uvoľnili šťavy, a potom sa aplikujú na kŕčové žily.

Čaj zo sušených listov pomôže pri chrípke a prechladnutí. 2 čajové lyžičky zalejte 2 ml vriacej vody a lúhujte 4 minúty.

Pravidelné pitie čaju z listov viniča predchádza vážnym ochoreniam ako cukrovka a hypertenzia, stimuluje črevá a chráni pečeň. Počas chrípkovej sezóny nezabudnite piť čaj každý deň. Posilní vám imunitu a nepodľahnete chorobe.

Odvary z listov viniča priaznivo pôsobia aj pri kožných ochoreniach – zmierňujú podráždenie, opuchy, začervenanie a svrbenie.

Listy sa často pridávajú do kúpeľa, aby pomohli v boji proti zápalom kože rôzneho pôvodu.

Pri bolestiach kolien použite obklad z hroznových listov .

Asi 30 listov povaríme v 500 ml vody a necháme prikryté 15 minút lúhovať. Do odvaru namočte handričku, položte na ňu listy, zabaľte a horúci obklad pridržte na kolene.

Zakryte fóliou a obviažte teplým uterákom. Nechajte cez noc a v prípade potreby zopakujte.

Listy viniča sú ideálne aj do džemov a dodávajú im vynikajúcu chuť.

ZDROJ: LE RICETTE DI KIKKALOVE YOU TUBE

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!