Nemusíte 14. február veľmi prežívať, vymýšľať náročnú výzdobu a zháňať veľké dary – jednoducho si len spríjemnite deň sv. Valentína milým pohostením a sladkým potešením. Máme pre vás tipy na raňajky, večeru aj dezert, ktoré môžete tento rok na sviatok zamilovaných pripraviť.

Reklamy

Vďačným sladkým pohostením sú cake pops, okrúhle minitortičky na paličke. Až ich budete pripravovať na Valentína, len upravte tvar z guličky na srdiečko a zvoľte zdobenie v typickej červenej a ružovej farbe.

Budete potrebovať:

Na plnku:

  • 350 g akéhokoľvek piškótového alebo treného cesta (ak potrebujete mať rýchlo hotové, pokojne si v núdzi ušetrite čas kupovanou bábovkou a pod.)
  • 100 g mascarpone
  • 60 g Nutelly

Na obalenie:

  • 200 g bielej čokolády
  • červené potravinárske farbivo (práškové alebo gélové)
  • lyžičku oleja
  • ozdoby či farebné sypanie
  • + špajdle

Postup:

Podľa svojho obľúbeného receptu si dáme upiecť cesto. Vychladnuté potom ručne alebo v robote najemno rozdrobíme.

2. Do drobky pridáme mascarpone aj Nutellu a dôkladne premiešame. Cesto by malo byť lepivé a držať pohromade. Z hotovej hmoty tvarujeme guličky, ktoré dáme aspoň na hodinku stuhnúť do chladničky. Nevychladené guličky neskôr zle držia na špajli.

3. Medzitým si vo vodnom kúpeli necháme rozohriať trochu čokolády, namáčame do nej koniec špajlí a ten zapichneme do vychladených guličiek (pozor, nezapichujte zbytočne hlboko, maximálne do polovice guličky!). Potom ich dáme na pol hodiny do mrazničky, aby sa nám s nimi neskôr dobre pracovalo.

4. Vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšok čokolády (vyberáme si čo najmenšiu nádobu, aby vrstva čokolády bola dosť vysoká a guličky sa nám pohodlne namáčali). Čokoládu zafarbíme farbivom rozmiešaným v troške oleja.

5. Guličkou v čokoláde pomaly otáčame, aby sa nám urobila rovnomerná vrstva zo všetkých strán, mierne oklepeme a guľôčku potom načančáme sypaným zdobením, fondánom, ozdobami z jedlého papiera apod. Hotové kúsky zapichneme napr. do aranžovacej hmoty či iného praktického stojanu a na 30 minút dáme zase stuhnúť do mrazničky alebo ich až do podávania necháme v chladničke.

Náš tip: Cesto môžete rôzne obmieňať a urobiť napríklad kokosový variant. Namiesto mascarpone a Nutelly do neho potom vmiešajte čokoládový krém pripravený z 200 g čokolády, 100 ml smotany a lyžice masla. Okrem toho skúste do cesta pridať aj dve lyžice výraznej marmelády. Možností je množstvo.

A čo ďalej?

Sladká bodka sa po slávnostnom obede či večeri vyložene hodí. V menšej forme upečte svoju obľúbenú tortu a oblečte ju do romantického kabátika z ruží z krému zafarbeného naružovo – zdobičkou ich nastriekajte dookola celej torty.

Na romantickú valentínsku večeru sa skvele hodí napríklad atraktívna exotika, ako je sushi. A keď sa vám podarí vytvoriť štýlový tvar, bude to ešte lepšie.

Zamilované sušienky v peknej krabičke budú milá sladká pozornosť. Upečte ich podľa svojho obľúbeného receptu a dozdobte kráľovskou glazúrou zatónovanou do tých správnych farieb.

S oslavou sviatku zamilovaných začnite pokojne už od rána, a to takýmito parádnymi raňajkami. Na celozrnný chlieb namažte avokádovú nátierku (avokádo roztlačte s lyžicou kvalitného oleja a citrónovej šťavy, rozotreným strúčikom cesnaku, soľou a štipkou chilli) a pridajte vajíčko.

… alebo môžete na raňajky zvoliť klasiku – volské oko urobené vo formičke a lahodné párky, ktoré malým trikom pomocou špáradla vytvarujete do srdiečok.

A keď na to príde, poteší aj úplne jednoduchá varianta – na sendvič jednoducho naneste do tvaru srdca marmeládu.

Poslednou dobou sú veľmi obľúbené tieto narodeninové torty v tvare čísel. K Valentínovi jednoducho len zmeňte tvar a upečte srdce – vhodné je na to linecké či krehké cesto, ktoré pekne zmäkne pod krémom z mascarpone a šľahačky. Na ozdobu sú veľmi efektné nežné snehové pusinky a makrónky.

Perníčky rozhodne nie sú len vianočná záležitosť. Srdiečka napečte aj na Valentína a z písmenkových perníčkov môžete svojmu miláčikovi napísať odkaz. A pretože sviatok všetkých zamilovaných je tu čo nevidieť, siahnite radšej po recepte na perníčky hneď mäkké. A pozor – dôležité je perníčky neprepiecť, inak stvrdnú aj tieto!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!