Stromy a kríky potrebujú jesenný rez nielen pre krásu, ale aj pre zdravie. Bez správneho rezu rastlín nie je možné vytvoriť krásnu, udržiavanú a plodnú záhradu. 

Reklamy

Aby ste však dosiahli požadovaný výsledok, je dôležité poznať odpoveď na tri hlavné otázky: čo strihať? kedy? prečo?

Jesenný rez ovocných stromov a kríkov

Aké ovocné stromy a kríky striháme na jeseň?

Stromy

Hlavný rez ovocných stromov vykonávame na jar. Najmä ak ide o slivky, hrušky a jablone.

Pri týchto stromoch počas sezóny striháme len nové zvislé prírastky, ktoré vznikli po jarnom reze a robíme to pravidelne skôr, ako stromy začnú rodiť. Tieto úpravy zlepšujú plodnosť.

Na začiatku jesene môžete prerezať stromy skorých odrôd jabĺk, hrušky a slivky, ale môže to byť iba jemný nápravný rez.

Po plodení na konci leta alebo na jeseň sme ostrihali čerešne a višne. Nerobíme to na jar, pretože by im hrozila zvýšená náchylnosť na plesňové choroby.

Na jeseň rez najlepšie znášajú orechy. Orech režeme začiatkom jesene koncom septembra a začiatkom októbra, liesku režeme v novembri.

Kríky

Jesenné rezy potrebujú ríbezle a egreše. Už v auguste sú v kľudovom stave a strihanie ich nebude stimulovať.

Maliny na jeseň nekrájame, pokiaľ to niesu tie neskoré. To sa dá urobiť koncom jesene, ale najlepšie je počkať do jari.

Skoro rodiace maliny by sme už v tomto čase mali mať orezávať, pretože ich oriezame hneď po zarodení.

Kedy začať s orezom

Ovocné stromy je najlepšie prerezávať, keď sa pohyb miazgy vo vnútri rastliny spomalí.

S jesenným rezom začíname po opadaní listov, keď prestane tiecť miazga a rastliny prejdú do obdobia vegetačného pokoja.

Proces rezania musí byť ukončený pred začiatkom mrazov. Iba v tomto prípade rez neoslabí rastliny, naopak posilní ich imunitu. 

Jesenný rez by mal byť jemný, aby rastliny neboli príliš namáhané.

Prečo ovocné stromy a kríky potrebujú jesenný rez?

Zimovanie s poškodenou alebo zhrubnutou korunou je pre rastliny nebezpečné, preto je na jeseň potrebné predovšetkým sanitárne prerezávanie a preriedenie.

Robíme to, aby sme:

  • chránili dlhé konáre pred nadmerným zaťažením zvyškovým snehom na nich
  • zvýšili úrodnosť orezaných stromov na jar;
  • dosiahli omladzujúci účinok;
  • predĺžili životnosť stromu alebo kríka;
  • zlepšili zdravie rastlín odstránením suchých, infikovaných a odumretých konárov.

Ako orezávať stromy a kríky

Najprv sa odrežú suché a choré konáre. Potom tie, ktoré rastú vo vnútri koruny alebo si navzájom prekážajú.

Rovnako dôležitý je rez, ktorý má vytvárať konáre, čím sa zvyšuje úroda. Kľúčovú úlohu tu zohráva uhol medzi konárom a kmeňom.

Čím viac smerujú konáre od kmeňa nahor, tým horšie strom rodí. Ideálny sklon konárov je 90°od kmeňa.

Skúsení záhradníci preto tvarujú stromy tak, aby smerovali k maximálnemu možnému počtu vetiev rastúcich kolmo na kmeň. Veď práve na nich sa tvorí najviac ovocia.

Rada!

V prípade abnormálneho rastu konárov (keď všetky rastú vertikálne) by sa malo vyrovnanie vykonať pomocou metód, ako je rozťahovanie a zaťaženie.

Za týmto účelom priviažte vetvu k lanu a natiahnite ju pod maximálny možný uhol.

Upevnite lano kolíkom v zemi alebo ku kmeňu a nechajte ho dva týždne. Postup opakujte, kým nebude vetva v správnej polohe.

Narovnávanie konára treba robiť postupne a opatrne, aby sa konár nezlomil.

Po 2-3 týždňoch ich môžete uvoľniť alebo nechať strom v tomto stave až do jari.

Je dôležité nielen určiť konáre, ktoré sa majú odstrániť, ale aj správne orezať. Používajú sa na to nasledujúce metódy:

Tenké konáre sa prerezávajú nožnicami, na hrubé konáre sa používa pílka.

Je veľmi dôležité, aby rezy na strome boli čo najostrejšie a zanechávali hladký povrch. Chyby sa nesú v znamení riziko poklesu úrody, rozvoja chorôb až úhynu stromu.

Je tiež veľmi dôležité vziať do úvahy, že čím viac konárov odrežete, tým silnejšie strom vyrazí nové výhonky.

Tajomstvo jesenného prerezávania stromov a kríkov

V prvom rade sa rezom ovocných stromov a kríkov zbavíme polámaných, chorých a suchých konárov. Osobitná pozornosť by sa mala venovať vetvám napadnutým škodcami a chorobami. Takéto oblasti sú obzvlášť viditeľné po opadaní listov.

Prerezávanie vo vnútri koruny sa často nazýva stenčovanie (zrezanie konárov, ktoré blokujú svetlo alebo sa krížia a navzájom sa trú, čím sa poškodzuje kôra). Nepotrebné sú aj výhonky vyčnievajúce kolmo nahor z kmeňa. Nezabúdame ani na vrcholy výhonkov vyrastajúcich na stredovej kostre.

Veľa šťastia!

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!