Pre všetkých, ktorým nestačí jedlo osoliť, sú tu ochutené soli. Ich ponuka býva ale chabá a oplatí sa ich skôr voziť z dovoleniek pri mori, napríklad z juhu Francúzska. Ochutenú soľ si ale môžeme vyrobiť aj doma.

Reklamy

Kombinácia soli a citrónu je geniálna a nikdy sa neomrzí. Citrón môžete naložiť do slaného roztoku, a tak ho uchovať pre budúce varenie. Z kombinácie soli a citrónovej kôry zase vznikne úžasný koreniaci prípravok, ktorý sa hodí do teplej i studenej kuchyne. Navyše krásne vyzerá.

Ingrediencie:

  • 100 g morskej alebo hrubozrnnej soli
  • kôra z dvoch citrónov

Postup:

Nestačí len zmiešať ingrediencie a považovať vec za hotovú. Správny postup je v tomto recepte základom úspechu!

Nastrúhame kôru z dvoch chemicky neošetrených citrónov. Ak chceme bohatšiu chuť, môžeme použiť aj kôru pomarančovú. Kôru premiešame so soľou a zmes dáme do mixéra, v ktorom ju poriadne premiešame. Soľ dostane krásne žltú farbu a kôra sa rovnomerne rozdrví.

Následne ochutenú soľ vysypeme na pekáč a dáme ju na dvadsať minút do rúry. Sušíme ju pri teplote zhruba 50 až 70 ºC.

Potom soľ presypeme do mažiara a rozdrvíme hrudky, ktoré vytvorila kombinácia zvyškovej citrusovej šťavy a soli. Hotovo! Soľ presypte do dózy. Mala by vám vydržať prakticky neobmedzene, pretože soľ dezinfikuje a vlhkosť sme vysušili v rúre.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!