Ročná spotreba cukru je u nás stále veľmi vysoká, aj keď sa o jeho škodlivosti popísalo už veľa papiera. Pritom príroda si pre nás pripravila hneď niekoľko iných možností, a to dokonca väčšinou aj oveľa zdravších.

Reklamy

Je biely cukor vážne taký škodlivý?

Biely cukor na nás naozaj číha zo všetkých strán. Nájdeme ho aj tam, kde by sme to ani nečakali, v potravinách, ktoré nám vôbec nepripadajú po ochutnaní sladké. Napríklad v pečive alebo v potravinových doplnkoch.

Biely cukor stojí za mnohými ochoreniami, a to zďaleka nielen za obligátnou cukrovkou. Nadmerná spotreba cukru spôsobuje zvýšenie hladiny kyseliny močovej v krvi a tým aj zvýšenie krvného tlaku. Vedie aj k zvýšeniu triglyceridov a stojí aj za rýchlejším starnutím organizmu. Čo s tým? Skúste škodlivý biely cukor nahradiť niektorú z prírodných alternatív.

Tradičný včelí med

Včelí med je prírodné sladidlo, ktoré ľudstvo objavilo najskôr. Obsahuje mnoho antioxidantov, výborne chutí a má aj mnohé zdravotné benefity. Med znižuje krvný tlak, lieči poruchy krvného obehu, zažívanie, uľahčuje vykašliavanie pri prechladnutí a dokáže hojiť poranenú sliznicu.

Med môžete využiť pri sladení za studena, teda tam, kde neprejde varom. Pri vysokých teplotách totiž dochádza k jeho znehodnoteniu. Na druhú stranu napríklad pečené medové perníčky si bez medu nikto nedokáže predstaviť a všetci med využívame aj na pečené mäsá alebo pri grilovaní. Už pre tú skvelú chuť!

Med je síce zdravý, ale má aj veľa kalórií, preto aj s ním musíme šetriť, aj po mede môžeme pekne pribrať!

Stévia, pohľadná izbová rastlina

Stévia pochádza z Brazílie a v našich podmienkach ju môžeme pestovať ako izbovú rastlinu. Vykvitá pôvabnými bielymi kvietkami a má svetlo zelené drobnejšie listy.

Stévia je až 300x sladšia ako cukor a zladiť môžete priamo čerstvými lístkami, odstrihnutými z rastliny. V lekárňach aj v predajniach so zdravou výživou nájdeme aj rôzne extrakty, prášok alebo kvapky zo stévie.

Stévia nielen že veľmi sladí, ale je aj zdraviu prospešná. Znižuje krvný tlak, znižuje únavu, uľahčuje trávenie a pôsobí aj protizápalovo. Môžeme ju používať na varenie aj pečenie aj len tak, na osladenie nápojov.

Obľúbený javorový sirup

Javorový sirup sa k nám dostal z Ameriky a Kanady, kde je veľmi obľúbený a nezaobíde sa tam bez neho snáď žiadne poriadne raňajky. Pre nás má možno trochu nezvyčajnú chuť, ktorá sa opisuje ako orechovo-medová. Obsahuje zdraviu prospešnú kyselinu listovú, vitamíny A, B a D, ale aj vápnik, horčík, zinok, draslík či železo. Napriek tomu by sme jeho konzumáciu nemali preháňať, stále má aj dosť kalórií.

Javorový sirup môžeme používať pri varení, pečení aj sladení horúcich nápojov, pretože dobre odoláva vysokým teplotám. Najobľúbenejší je však ako poleva na palacinky a lievance.

Pre nás netradičná melasa z cukrovej trstiny

Tu máme jednu dobrú a jednu zlú správu. Melasa, teda extrakt z cukrovej trstiny, ktorý vzniká pri výrobe cukru, má o polovicu menej kalórií ako biely cukor. Na druhú stranu len málokomu chutí. Má podivnú príchuť, preto ju musíme využívať iba do potravín, ktoré majú samy o sebe chuť výraznú, ktorá chuť melasy potlačí.

Trstinová melasa obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a stopových prvkov i vitamínov.

Málo známy yacon sirup

Yacon je rastlina z Južnej Ameriky, ktorú pre chutné buľvy pestovali už starí Inkovia. Podlhovasté buľvy pripomínajú na prvý pohľad zemiaky, sú šťavnaté a sladké.

Z yaconu sa vyrábajú chrumky, vločky, nápoje a práve sladký sirup, ktorým sa dosladzujú potraviny. So sirupom môžete variť aj piecť. Yacon môžete používať aj pri redukčných diétach, pretože je nízkokalorický a je vhodný aj pre diabetikov.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!