Pri zaváraní sa čoraz viac uplatňujú nevšedné nápady. Kým prv išlo predovšetkým o uchovanie potravín do zásoby, dnes hrajú dôležitú úlohu kulinárske zážitky.
Zaváranie, teda uchovanie potravín pomocou tepla – sterilizácia, vzniklo pred dvoma storočiami ako ďalší zo spôsobov konzervácie potravín. Je to veľmi používaný spôsob konzervácie ovocia, zeleniny a mnohých ďalších surovín a potravín, ale napríklad aj hotových jedál. Dobre zavarené produkty vydržia aj niekoľko rokov v stave, kedy sú vhodné na ďalšie kuchynské úpravy.
Ak aj vy odkladáte zaváranie, pretože vám chýbajú základné informácie, tipy a triky pre spracovanie, ste na správnom mieste. Pozrite si naše tipu, a úspech nenechá na seba dlho čakať!
Máte aj vy nejaké svoje tipy a triky pri zaváraní? Podeľte sa o ne s nami v komentároch!
Suroviny
si navážte vždy presne. V receptoch platí váha väčšinou pre očistené, vykôstkované ovocie alebo zeleninu
Dajte si pozor na veľké množstva na jeden krát…
Maximálne dvojité množstvo prísad. Veľké množstvo znamená dlhší čas varu,suroviny sa neprevaria a ovocie stráca vitamíny.
Počas varenia hmotu miešajte
nech sa nepripáli a nech sa odparí všetká tekutina.
Pena pri varení..
Pri varení ovocia sa môže objaviť prírodná pena, treba ju odstrániť pred plnením do pohárov, pretože by mohla poškodiť nielen vzhľad , ale aj trvanlivosť.
Želírovacia skúška
Tá vám ukáže, či ovocná hmota pri chladnutí dostatočne stuhne. Naneste 2 – 3 kávové lyžičky na tanierik, ktorý predtým necháte v chladničke. Ak vám vzorka stuhne je to v poriadku.
Tuhnutie
Ak pri želírovacej skúške zistíte že hmota netuhne tak, ako by mala, pridajte kyselinu citrónovú a skúšku zopakujte.
Čas varenia džemu
Pri varení džemu s cukrom znížte čas varenia na minimum, zabránite tým skaramelizovaniu cukru a tmavej farbe džemu.
Zjemnenie marmelády
Ak chcete džem, marmeládu alebo želé zjemniť, pridajte likér, rum, alebo vodku. Použite maximálne 3 polievkové lyžice, na želírovanie to nemá žiadny vplyv.
Plnenie pohárov
Džem, marmeládu aj želé plňte až po okraj pohára hneď po uvarení, pomocou naberačky alebo lievika.
Poháre hore dnom
Poháre po naplnení otočte hore dnom asi na 5 minút. Malé množstvo vzduchu, ktoré ešte zostalo v pohári, tak prenikne horúcou zmesou a sterilizuje sa.
Trvanlivosť zaváraniny
sa skráti pridaním prísad s obsahom tuku, ako sú orechy či kokosová múčka, alebo pridaním kúskov navyše ako sú mätové lístky alebo medovka.
Hnednutie ovocia
Po očistení ovocie často hnedne, aby ste tomu zabránili, dajte ho hneď po očistení do vody s kyselinou citrónovou. Zachová si tak svoju farbu.
Diétne kompóty
Naše staré babičky vedeli pripraviť chutný kompót aj bez použitia cukru. Na dno pohára dali na hrot noža soľ, naukladali čisté ovocie a zaliali ho prevarenou vodou a sterilizovali. Slaný nálev vytiahne z ovocia sladkosť..
Tvrdé ovocie
Ak je ovocie príliš tvrdé, pred sterilizovaním ho asi 3 minúty povarte.
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!
Zdroj: foto/wellingtonbakehouse.com, fruitguys.com, weekendatthecottage.com