Chutné makové slimáky so sladkou cukrovou polevou, perfektné ku kávičke! Stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí!

Publikované: 24 januára 2024Prečítané: 545Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Chutné makové slimáky so sladkou cukrovou polevou, perfektné ku kávičke.

Stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí.

RECEPT

Chutné makové slimáky so sladkou cukrovou polevou, perfektné ku kávičke.

Stará klasika, ktorá nás nikdy neomrzí.

INGREDIENCIE na cesto

  • 500g hladká múka

  • 250ml mlieko

  • 60g maslo

  • 50g kryštálový cukor

  • 21g čerstvé droždie

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • 1 žĺtok + voda na potretie

INGREDIENCIE na plnku

  • 200g mletý mak

  • 50g mleté mandle

  • 50g práškový cukor

  • 1 bielok

  • 1PL rozpustené maslo

  • 1PL med

INGREDIENCIE na polevu

  • 100g práškový cukor

  • 1/2ČL vanilkový extrakt

  • 2 - 3PL mlieko

POSTUP

  • Do misy si preosejeme múku. V strede urobíme jamku, do ktorej nadrobíme čerstvé droždie. Prilejeme do jamky teplé mlieko, pridáme cukor, premiešame prstom a necháme droždie napeniť.

  • Keď máme droždie napenené, pridáme rozpustené maslo, soľ, vajce a vymiesime hladké cesto. Hotové cesto prikryjeme, dáme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

  • Pripravíme si makovú plnku.

  • Prevaríme si 2dcl vody, pridáme do nej mak a necháme ho napučať približne 30 minút. Cez jemné sitko odstránime z maku prebytočnú vodu. K maku primiešame mleté mandle, cukor, rozpustené maslo a med.

  • V mise si mixérom vyšľaháme bielka do peny. Vyšľahané bielka vmiešame do makovej zmesi. Ak je plnka suchá, pridáme trochu mlieka.

  • Na pomúčenej doske si vyvaľkáme pripravené cesto do tvaru obdĺžnika. Celý povrch potrieme makovou plnkou a zvinieme do závinu.

  • Závin nakrájame na 4cm široké plátky a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.

  • Pred pečením potrieme slimáky rozšľahaným žĺtkom s trochou vody. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 - 20 minút.

  • Polevu pripravíme zmiešaním cukru, mlieka a vanilkového extraktu. Pripravenou polevou polejeme ešte horúce slimáky.

  • Dobrú chuť!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!