Tiež tak milujete kyslú kapustu? Okrem toho, že je chutná, je doslova nabitá vitamínmi a minerálmi. A aj keď sa dá kúpiť v každom obchode, nad tú domácu nie je.

Reklamy

Naložte si ju podľa nášho návodu a už nikdy ju nebudete chcieť inak. Ako na to?

Aj keď to na prvý pohľad môže vyzerať zložito, vyrobiť si domácu kyslú kapustu zvládne naozaj každý. Či už z doma vypestovaných hlávok, alebo z tých kupovaných.

Nie je k tomu potrebné nič špeciálne, vystačíte si s nastrúhanou alebo nakrájanou kapustou, soľou a korením podľa chuti. Pozor ale na to, akú kapustu kupujete.

Vhodné sú len neskoré a poloneskoré odrody, označované ako krúharenské. Kyslá kapusta z nich dlhšie vydrží a zostáva krásne chrumkavá.

Do pohárov, alebo do súdka?

Naše babičky kyslú kapustu nakladali do suda, aby mali zásoby vitamínov na celú zimu, vy ju ale môžete naložiť pokojne aj do zaváracích pohárov.

Pokiaľ ale uvažujete o tom, že si ju budete pripravovať pravidelne, a máte k dispozícii chladnejší priestor, ako je pivnica alebo nevykurovaná chodba, kúpte si kameninový či keramický súdok.

Zoženiete ho v predajniach pre záhradkárov alebo v obchodoch s hobby potrebami.

Recept na nakladanie kyslej kapusty

Postup, ako kapustu naložiť, je úplne jednoduchý. Hlávky kapusty očistite od nahnitých, špinavých a oschnutých listov, umyte, rozkrojte ich na štvrtiny a vykrojte tvrdé hlúby.

Kapustu potom nastrúhajte buď ručne, alebo na robote a zmiešajte ju s pokrájanou cibuľou, soľou (na 1 kilo kapusty použite 15–20 gramov) a rascou. Na ochutenie môžete pridať napríklad ešte cesnak, feferónky, kôpor, horčičné semienko, jabĺčko a podobne.

Zmes potom nechajte približne tri hodiny odležať, aby pustila šťavu, a následne ju najlepšie v gumovej rukavici čo najtesnejšie po vrstvách natlačte do nádoby.

Šťavu postupne odoberajte do nádoby vedľa. Nakoniec kapustu zakryte, zaťažte niečím ťažkým a nechajte týždeň v teple kvasiť. Potom ju presuňte na chladnejšie miesto. Dôležité je, aby bola kapusta stále ponorená.

Dolievajte ju preto šťavou uchovávanou v chladničke alebo prevarenou vodou. Na konzumáciu je vhodná asi za štyri týždne.

Kyslú kapustu môžete tiež odobrať do malých pohárov a sterilizovať pri 90°C asi 20 minút.

Pokiaľ nakladáte do zaváracích pohárov, uzavrite ich najlepšie skrutkovacím viečkom a umiestnite ich niekam k zdroju tepla, ideálne na kúrenie.

Nezabudnite pod ne ale umiestniť nejaký pekáčik alebo hlbší plech. V momente, keď vo vnútri začne prebiehať proces kvasenia, sa totiž viečko vyduje a spod neho bude vytekať šťava.

Po nejakej dobe šťava vytekať prestane a viečko sa naopak „vcucne“ dovnútra. Po približne dvoch až troch týždňoch potom poháre premiestnite do chladu.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!