Prečo kontrolovať klíčivosť osiva? Pomôže nám to ušetriť prácu, priestor a pôdu a siatie bude oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.

Reklamy

Kedy sa oplatí urobiť tento test? Ak máme semienka z predchádzajúcich sezón, alebo sme kúpili čerstvé z nového, neovereného zdroja. Dokonca aj spoľahliví predajcovia sa môžu pošmyknúť pri nevhodných skladovacích podmienkach alebo dátume spotreby, čo povedie k zhoršeniu schopnosti klíčenia semien.

Okrem toho vám test umožňuje vybrať najlepšie osivo a pomôže vám vypočítať výsevnú dávku.

Schopnosť semien klíčiť sa určuje rôznymi spôsobmi. Všetky z nich možno rozdeliť do dvoch skupín:

  • test ponorením,
  • test predklíčením.

Obdobie, počas ktorého si semená zachovávajú svoju klíčivosť, sa líši od kultúry ku kultúre. Semená tekvice, melónu a uhorky zostávajú životaschopné najdlhšie (6-8 rokov).

O niečo menej (5-7 rokov) – kukurica a fazuľa. Semená hrachu zostávajú životaschopné 4-6 rokov. Najrýchlejšie po 1-2 rokoch strácajú túto schopnosť semienka cibule, paštrnáku a zeleru.

Ako zistiť schopnosť osiva klíčiť ponorením

Podstatou tejto metódy je, že veľké plnohodnotné semená vždy klesnú na dno a tie menej kvalitné, prázdne, ľahké plávajú.

Na test berieme čistú vodu alebo roztok chloridu sodného (soli) alebo manganistanu draselného. Semená do roztoku ponoríme a dôkladne premiešame.

Niektoré semená sú pokryté chĺpkami, ktoré môžu obsahovať drobné vzduchové bublinky. Zabránia aj dobrým semienkam klesnúť na dno, ale miešanie pomôže zbaviť sa tohto vzduchu.

Voda

Pomocou čistej vody môžete skontrolovať klíčivosť osiva väčšiny plodín. Semená sa ponoria na 10-15 minút. Potom sa plávajúce (zlé) semená vyhodia a potopené semená sa po vysušení uložia na ďalšie uskladnenie alebo sa ihneď vysievajú.

Soľný roztok

Semená kapusty, paradajok, reďkovky sa najlepšie testujú na klíčivosť v soľnom roztoku. Stačí rozpustiť 1 čajovú lyžičku kuchynskej soli v 200 ml vody a semienka ponoriť na 15 minút do roztoku.

Po uplynutí tejto doby sa voda s plávajúcimi semenami zleje a dobrý semenný materiál sa premyje čistou vodou (semená môžete vopred vložiť do gázy) a vysušia sa alebo, ako v predchádzajúcom prípade, ihneď zasejeme.

Hypermangán

Na skúšku klíčivosti môžete použiť aj roztok manganistanu draselného (roztok si spravíme jemne ružový), do ktorého semená ponoríme na 10-15 minút.

Táto metóda je dobrá, pretože pomáha nielen určiť stupeň klíčivosti semien, ale zároveň ich dezinfikuje. Potom postupujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade: semená umyjeme čistou vodou a osušíme alebo vysejeme.

Obalené semená nemožno testovať na klíčivosť vodou, pretože v tomto prípade sa zničia všetky užitočné vlastnosti povlaku. V prípade semien v škrupine je lepšie použiť druhú metódu overenia – predklíčením.

Ako určiť klíčivosť osiva predklíčením

Na určenie schopnosti klíčenia osiva predklíčením sa semená ponoria do vlhkého substrátu alebo na vlhký povrch nejakého materiálu, napríklad papierovej utierky.

Po určitom čase (pre každú kultúru je to iné) dobré semená vyklíčia. Percento klíčenia semien závisí od počtu objavujúcich sa klíčkov. Na klíčenie semien sa používajú tieto materiály:

  • uterák, tkanina, lignín, gáza, vata atď.,
  • rašelina, piesok alebo zmes rašeliny a piesku,
  • šupky.

Tkanina, papierová utierka atď.

Vezmeme plytkú misku a na jej dno položíme vlhkú bavlnenú handričku (gázu, papierovú utierku atď.). Potom poukladáme semienka a prikryjeme druhou vrstvou toho istého materiálu a postriekame vodou. Nádobu vložíme do plastového vrecka a na teplé miesto. Každý deň ho otvárame, aby sme skontrolovali vlhkosť: materiál by nemal vyschnúť.

Rašelina alebo piesok

Rašelina, piesok alebo zmes týchto materiálov sa položia do nádob s vrstvou 5-6 cm a navlhčia. Potom sa vytvoria plytké drážky, do ktorých sa umiestnia semená, pričom sa medzi nimi ponechá vzdialenosť 2 až 3 cm a zakryjú sa.

Nádoba je pokrytá skleneným alebo plastovým vekom a umiestnená na teplom mieste. Aj v tomto prípade musíte pravidelne sledovať vlhkosť pôdy, aby ste zabránili jej vysychaniu.

Piliny

Piliny sa používajú na určenie klíčivosti veľkých semien – cukety, uhorky, tekvice, repa, fazuľa, hrášok atď. Pred začatím testu sa piliny (tie zo zverimexu) zalejú vriacou vodou.

Po pol hodine postup zopakujte. Potom vychladnuté mokré piliny vložíme do nádoby s vrstvou asi 5 cm a naukladáme na ne semienka asi 3 cm od seba.

Zakryte semenný materiál tenkou vrstvou pilín a pevne ho zhora pritlačte. Potom prikryjeme fóliou a odložíme na teplé miesto.

Pri použití metódy predklíčenia na testovanie semien majte na pamäti, že každá plodina má svoj vlastný priemerný čas klíčenia semien:

  • semená hrachu a kapusty potrebujú na to asi týždeň;
  • klíčky uhoriek, repy a fazule vychádzajú asi po 8 dňoch;
  • semená šalátu a cukety vyklíčia do 10 dní;
  • paradajky klíčia 7-12 dní;
  • klíčky kôpru a papriky vychádzajú až po dvoch týždňoch.

Ako vypočítať silu klíčenia

Pri výseve sadeníc môžeme použiť osvedčené osivo, ak však sejeme priamo do zeme, testovanie sa nám bude hodiť na posúdenie hodnoty semien, či sa ich vôbec oplatí siať, prípadne ako nahusto.

Ak chcete vypočítať percento naklíčených semien, vydeľte počet semien, ktoré vyklíčili, počtom semien odobratých na klíčenie a vynásobte 100 %.

Ak sa dostaneme nad 70%, semená sú kvalitné, výsledok pod 50% znamená, že semená radšej nevysievať, alebo ich treba vysievať vo vysokej hustote, ak nám na tejto konkrétnej odrode naozaj záleží.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!