Každý domov má svoju vlastnú vôňu. Závisí to od typu a veku stavby, konečných materiálov použitých pri stavbe či rekonštrukcií, stupňa čistoty miestnosti, atď. Kulinárske návyky majiteľov však hrajú tiež dôležitú úlohu!

Reklamy

Koncentrácia všetkých druhov pachov a vôni je najčastejšie v kuchyni. A niekedy nie sú najpríjemnejšie. Zhromaždili sme vám niekoľko účinných metód, pomocou ktorých sa zbavíte zdrojov nepríjemného zápachu v kuchyni.

Ako odstrániť zápach v kuchyni?

Hlavnými ohniskami zápachu v kuchyni môžu byť zle umyté riady, odpadkové koše, chladnička, ktorá nebola umytá dlhú dobu, mikrovlnná rúra, umývadlo … Keď sa do zoznamu pridá každá špecifická vôňa produktov, dostanete veľmi nepríjemný zápach.

Pravidelné opatrenia na odstránenie pachov poskytnú pocit sviežosti a čistoty v domácnosti po dlhú dobu.

Zápach po varení:

Zápach po varení rýb alebo kapusty môžete neutralizovať pomocou horúcej arómy. Položte na sporák suchú panvicu a do nej pár kvapiek škorice alebo pár kávových zŕn. Po pár minútach bude miestnosť naplnená nádhernou vôňou! Zápach, ktorý sa absorbuje do riadu, sa odstráni po opláchnutí roztokom octu: 3 lyžice octu na 1 liter vody.

Aromatické bylinky, ktoré rastú v kvetináčoch na parapete dokonale dokonale rozvoňajú váš byt : bazalka, rozmarín alebo mäta. Praktické a krásne!

Domáce spotrebiče

Chladnička sa môže stať skutočným ohniskom nepríjemných zápachov. Zbavte sa jedla po dátume spotreby a pokazeného jedla včas. Vnútri chladničky pravidelne utierajte handrou namočenou v octe.

Dajte na jednú z políc chladničky tanierik s hrsťou aktívneho alebo bežného dreveného uhlia . Tento absorbent absorbuje pachy starej chladničky. Udržiavaním voňavých bylín (bazalka, estragón, tymián) v chladničke zaistíte sviežosť aj vnútri. Samozrejme zabezpečte pravidelné čistenie.

Kôš

Toto je pravdepodobne epicentrum tvorby zápachu v kuchyni. Koniec koncov, na tomto mieste potravinový odpad začína hniť a rozširuje zodpovedajúcu vôňu po celom byte. Rada je bežná, ale účinná: častejšie vyberajte odpadky, aby sa zabránilo stagnácii zápachov.

Po vyprázdnení vedro umyte dezinfekčným prostriedkom a utrite dosucha papierovou utierkou. Uistite sa, že na stenách nezostali žiadne zvyšky jedla. Steny môžete postriekať roztokom octu a nechať zaschnúť.

Drez

Drez v kuchyni je miesto, ktoré si vyžaduje skutočne veľkú pozornosť. Nestačí len umývať riad a umývať drez. Ak nechcete na odtokový otvor položiť ochranný košík, zvyšky potravín padajúce do odtoku začnú hniť, hromadia sa a vytvárajú vážne upchatia. Pravidelne čistite odtok pomocou priemyselných alebo domácich prostriedkov.

Nesprávne nainštalovaný sifón (zariadenie, ktoré chráni pred zápachom odpadových vôd) môže tiež spôsobiť zápach z drezu. Akýkoľvek sifón tvorí takzvaný „vodný zámok“, ktorý udržuje vodu na určitej úrovni, ktorá zabraňuje prenikaniu zápachu. V takom prípade je lepšie zavolať odborníkovi, aby mohol opraviť odtok.

Voda z sifónu sa môže odpariť, ak majitelia opustia byt na dlhú dobu. Aby sa tomu zabránilo, nalejte 2-3 lyžice rastlinného oleja. Zabráni sa tak odparovaniu vody.

Éterické oleje

V kuchyni nie je miesto pre syntetické arómy s nepríjemným pretrvávajúcou vôňou. Preto, aby sa “ochutila” miestnosť, kde sa jedlo pripravuje, je lepšie použiť prírodný produkt s miernym účinkom.

Esenciálne oleje sú pre to skvelé. Vyberte si akýkoľvek olej s príjemnou vôňou: pomaranč, citrón , škorica, aníz, mäta, pelargónia, rozmarín. Na vôňu po dlhú dobu stačí 3-5 kvapiek v aróme. Na kuchynské utierky a špongie je tiež možné aplikovať niekoľko kvapiek oleja.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho z vašimi priateľmi ešte dnes! Ste ŠIKOVNÍK? Napíšte nám a ukážte sa!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!