Ako rozpoznať chrumkavé a sladké jablká za jednu sekundu? Povedia nám to samé, stačí sa na ne pozerať takto

Publikované: 29 decembra 2023Prečítané: 7242Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Ktoré si vybrať – úplne červené alebo jemne žlté? Ktoré jablká budú najchutnejšie, šťavnaté, sladké a chrumkavé? Ukážeme vám, ako posúdiť chuť jablka podľa vzhľadu.

Rozdiely v chuti a štruktúre medzi rôznymi jablkami sú spôsobené najmä odrodou. Odrody jabĺk môžu mať rôzne chuťové vlastnosti, ako aj rôzne stupne chrumkavosti a šťavnatosti.

Chuť jednotlivých odrôd však nepoznáme a v obchode ich nemôžeme vyskúšať. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať jablko, ktoré vyhovuje vašim chuťovým preferenciám.

Aby ste pochopili, aké chuťové vlastnosti má jablko, vyhodnoťte ho z hľadiska niekoľkých faktorov.

Farba jablka

Možno ste si všimli, že úplne červené jablko často nie je také sladké a šťavnaté, ako by sme očakávali.

Jablká s jednou žltou stranou sú vo všeobecnosti chutnejšie, sladšie, mierne kyslé a šťavnatejšie. Nerovnomerná farba je pre kvalitné jablká úplne normálna.

Prúžky na jablkách

Prečo sú niektoré odrody jabĺk „pruhované“ a iné hladké, bez pásikov?

Chlorofyl sa pri vystavení slnečnému žiareniu postupne rozpadá a vybledne. To vedie k zmene farby a na jablku sa objavujú pruhy. Tie plody, ktoré majú červené a žlté pásiky, majú chuť, ktorá sa všeobecne považuje za príjemnejšiu. Sú veľmi šťavnaté a aromatické.

Stopka

Môže sa použiť na určenie čerstvosti jablka. Svetlozelená stopka znamená, že jablko bolo zozbierané relatívne nedávno. Je stále čerstvé, šťavnaté a chrumkavé.

Povrch jablka

Odporúča sa vyberať jablká hladké, bez hrudiek alebo tmavých škvŕn na šupke.

Prehĺbenie v spodnej časti jablka

Otočte jablko a vyhodnoťte priehlbinku. Ovocie s mierne vrúbkovaným jadrom je „mužské“ jablko. Jeho dužina je menej chrumkavá a menej šťavnatá. Hlboko umiestnený výstup hniezda je „ženské“ jablko.

Má veľké množstvo sladkej šťavy a je tvrdšie. Tieto vlastnosti, samozrejme, nemajú nič spoločné s pohlavím. Normálne ich takto nazývajú iba tradiční ovocinári.

Vôňa

Tiež je potrebné vyberať jablká nielen očami, ale aj nosom. Ak ovocie vydáva príliš jasnú, až vtieravú ovocnú vôňu, s najväčšou pravdepodobnosťou sa čoskoro pokazí. Už nie je také šťavnaté a chrumkavé ako čerstvo natrhané jablko, ktoré má jemnú vôňu.

Hmotnosť

Dôležitá je aj hmotnosť. Ak zvažujete výber šťavnatejšieho jablka, vyberte si dve podobnej veľkosti a skontrolujte, ktoré sa vám zdá ťažšie. Šťavnaté jablko bude ťažšie.

Všetky tieto pravidlá sú obzvlášť dôležité pri výbere dovážaného ovocia. Postupujte podľa týchto jednoduchých rád a vyberte si tie najchutnejšie jablká v obchode

Najjednoduchšie je pre nás posúdiť čerstvosť, jemnosť a šťavnatosť. Vnímanie chuti je individuálna záležitosť. To, čo je pre jedného chutné, môže byť pre iného menej príťažlivé.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdroj: WWW.YOUTUBE.COM/@MAGIC_FOOD

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!

Toto vás bude zaujímať