Strúhadlo je dôležité zariadenie, ktoré sa pri častom používaní rýchlo otupí a sťažuje nám tak prácu. Dobre nabrúsená čepeľ vyžaduje polovicu úsilia vynaloženého na strúhanie.
Nie je potrebné ho vymieňať za nový. Stojí za to obnoviť jeho ostrosť, najmä preto, že je to naozaj jednoduché a všetko, čo potrebujete, je v kuchyni!
Existuje niekoľko spôsobov ostrenia, stačí si vybrať ten najdostupnejší, najvhodnejší a najpohodlnejší.
Metóda jedna
Prvým spôsobom je obnovenie ostrosti pomocou skrutkovača. Táto metóda bude fungovať, keď je strúhadlo vyrobené z relatívne tenkého materiálu a používa sa pri príliš veľkom tlaku. Potom sú ohnuté rezacie prvky zatlačené dovnútra a strúhadlo sa nereže dobre a pôsobí matne.
Ak to chcete opraviť, pomocou skrutkovača mierne zdvihnite zuby, aby správne vyčnievali a boli ostrejšie.
To isté môžete urobiť aj s nožom.
Metóda dva
Druhým spôsobom je ostrenie. Túto metódu volíme vtedy, keď zuby správne vyčnievajú, no ich hroty sa otupili. Ostrenie je možné vykonať pomocou hliníkovej fólie.
Alobal zvinieme do gule a trieme. Vaše zuby budú oveľa ostrejšie!
Brúsenie je možné vykonať aj pomocou keramických nádob (hrnček, miska, tanier a pod.). Rovnakým spôsobom môžete nabrúsiť aj nôž.
Stačí párkrát pretrieť keramickým dnom o strúhadlo a bude citeľne ostrejšie.
Niekedy je však potrebné použiť ohýbanie aj ostrenie.
FOTOGRAFIE: SMAKDNIA.PL
Pozrite si tiež:
Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!
Povedzte o nás Vašim priateľom
Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!