Ak vás trápi suchý kašeľ, pomôžu vám škrupiny z vlašských orechov. Je to až geniálne jednoduché!

Publikované: 26 januára 2024Prečítané: 450Značky: , , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Je nepríjemný a môže nám prirobiť veľa problémov. Kašeľ je zdanlivo banálnym ochorením, na ktoré sme zvyknutí od malička a vieme, že sa s ním čas od času skrátka musíme popasovať. 

V takej chvíli sa hodia aj rady našich babičiek. Vedeli ste, že môžu pomôcť obyčajné škrupiny z orechov?

Vianoce sú obdobím, keď väčšina rodín spotrebuje pravdepodobne najväčšie množstvo vlašských orechov z celého roka. Niet divu, veď sa pridávajú do cesta na pečenie a často aj na jeho ozdobu.

Ak až do tejto chvíle čakali vlašské orechy na svoju príležitosť ukryté v škrupinách, možno tiež riešite takmer nerudovskú otázku: kam s nimi. Iste – môžu prísť do biologického odpadu, môžeme ich hodiť do ohňa, pokiaľ doma topíme klasicky alebo máme krb. Alebo ich tiež môžeme využiť ako prírodný liek proti kašľu.

Sú plné účinných látok

Orechové škrupiny obsahujú bez toho, aby na to vyzerali, veľké množstvo užitočných látok, ako sú napríklad horčík, draslík, zinok, alebo napríklad železo.

Okrem toho v nich nájdeme aj pomerne vysoký obsah jódu, vitamíny A, B, C i E, proteíny, alkaloidy a ďalšie látky, ktoré pomáhajú nášmu organizmu pri posilňovaní imunity a v boji s už prebiehajúcimi infekciami.

Naučme sa lepšie využívať zdanlivo nepotrebné dary prírody a budeme z toho mať prospech, o ktorom sa nám ani nezdá.

Namočiť a povariť

Ako využiť orechové škrupiny, aby urobili tú najlepšiu službu? Možno ste už niekedy počuli o škrupinovom alebo aj orechovom čaji. Pripravíme ho rovnako ľahko, ako ten obyčajný, len treba počítať s dlhším časom na prípravu.

Škrupiny budeme musieť naložiť do hrnca s vodou, kde sa budú máčať aspoň pol dňa. Po tejto dobe postavíme hrniec na platňu, vodu privedieme do varu a necháme povariť približne desať minút.

Hotový výluh zlejeme a dochutíme podľa vlastného uváženia. Lepší ako cukor bude v každom prípade med, ktorý vďaka svojmu zloženiu podporí boj tela proti infekcii.

Keď nemôžete čakať…

Je tu ešte jedna, rýchlejšia, metóda varenia škrupinového čaju. Ak nemáte čas zvyšky po vylúpaných vlašských orechoch nechať pol dňa lúhovať, budete ich len musieť variť predsa len o niečo dlhšie.

Mala by stačiť polhodina, ale pár minút navyše pridá odvaru väčšiu silu. Čaj by sme mali piť niekoľkokrát denne počas boja so suchým kašľom. Jeho liečba by sa tým mala výrazne skrátiť. A pozor: tento čaj je veľmi prospešný aj pre ľudí, ktorí bojujú s cukrovkou.

Na kašeľ aj na vlasy

Okrem boja s virózami môže odvar zo škrupín pomôcť tiež napríklad v starostlivosti o vlasy. Ak budete šampón miesto obyčajnou vodou oplachovať odvarom z orechov, mali by ste sa približne po mesiaci pravidelného používania dočkať silnejších, lesklejších a aj zdravších vlasov.

Pozrite si tiež:

Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami!

Povedzte o nás Vašim priateľom

Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň!

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!