Aby boli nadýchanejšie a nenasiakli množstvom tuku pridajte do cesta toto! Prezradím vám tajomstvo najchutnejších zemiakových placiek

Publikované: 4 septembra 2024Prečítané: 318Značky: , , ,

Zdieľať článok na socialných sieťach

Zemiakové placky majú množstvo nadšencov. Podávajú sa v rôznych verziách: samotné, s kefírom či omáčkou a dokonca aj posypané cukrom majú svojich fanúšikov. Hoci ide o mimoriadne jednoduché jedlo, môžete ho aj pokaziť.

Tajomstvo lahodných zemiakových placiek

Zložky koláčov sú najčastejšie: zemiaky, cibuľa, vajce, múka, soľ a korenie.

Nie každý však vie, že múka je prídavná látka, s ktorou by sa nemalo zaobchádzať ako s pevne danou prísadou a pridáva sa vždy v rovnakom pomere k množstvu zemiakov.

Múka by mala regulovať konzistenciu hmoty. Podľa toho, či máme škrobovejšie alebo vodnatejšie zemiaky, potrebujeme iné množstvo múky. Ak však nastrúhanú zemiakovú hmotu necháme v sitku, necháme odtiecť vodu a usadený škrob pridáme späť do zemiakov, múku nepoužijeme vôbec.

Placky budú zemiakovejšie, chutnejšie, ľahšie a jemnejšie.

Ostatné ingrediencie môžeme tiež upraviť podľa vlastných preferencií. Pridaním vajec sú nadýchanejšie a nelepia sa, najmä keď sa pridá múka. Ale pokojne ich môžete vynechať.

Cibuľa zvýrazní chuť a urobí placky výraznejšie. Rovnako je to aj so soľou a korením. Ak niekto jedáva palacinky s cukrom, soli by v zmesi malo byť minimum.

Čo pridať do zmesi, aby boli palacinky nadýchanejšie a ľahšie sa obracali

Okrem typických ingrediencií sa pridávajú ešte dve nezvyčajné a voliteľné ingrediencie.

Prvým je trocha alkoholu (1 malá lyžička) vodky alebo liehu, ktorý znižuje nasiakavosť oleja. Palacinky s týmto prídavkom sú menej nasýtené tukom.

Druhou nezvyčajnou zložkou je pridanie smotany. Smotana v ceste poskytne viac vlhkosti vo vnútri a väčšiu chrumkavosť placiek zvonka.

Tri ingrediencie

Recept na dokonalé zemiakové placky je možné zredukovať na 3 povinné ingrediencie: zemiaky , cibuľa , soľ.

Jedna stredná cibuľa na 5-7 stredných zemiakov, soľ podľa chuti. Pre väčšinu labužníkov bude nutnosťou aj pridanie čerstvo mletého korenia.

Všetko ostatné je na uvážení.

Zdieľať článok na socialných sieťach

Novinky na váš e-mail

Žiadny geniálny nápad vám už neujde!